Hopp til innhold

Partene mekler på overtid

Meklingen i offentlig sektor er nå på overtid. Én time før fristen gikk ut, sto partene fremdeles langt fra hverandre.

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby sier meklingen i lønnsoppgjøret for offentlig ansatte er ved 23-tiden onsdag langt fra en løsning.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Ved midnatt gikk fristen for mekling i offentlig sektor ut, og nærmere 30.000 arbeidstakere står klare for å gå ut i streik.

Meklingen i lønnsoppgjøret blir betegnet som svært krevende, og én time før fristen gikk ut, stod partene fremdeles langt fra hverandre.

– Nå er det fastlåst

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby bekreftet ved 23-tida at meklingen etter all sannsynlighet kommer til å fortsette utover natta.

– Vi jobber veldig hardt for å avklare status. Jeg regner med vi kommer til å fortsette over midnatt, men det er ikke helt bestemt ennå, sa hun til NRK.

Gjesteby fortalte at meklingen var helt kjørt fast, og at de siste timene før fristen går ut har vært tunge.

– Nå er det ganske fastlåst. En mekling går alltid i bølger, og akkurat nå er det ganske tungt.

Ett av arbeidstakernes hovedkrav er en øremerket likelønn for å rette opp lønnsgapet mellom kvinnedominerte og mannsdominerte yrker.

Vanskelig kommuneoppgjør

Det er forventet at statsoppgjøret vil bli enklere å få i havn enn oppgjøret i kommunesektoren. Dette er blant annet fordi forhandlingssammenslutningene har stilt egne krav i kommunesektoren, og fordi likelønnsutfordringene er større i kommunene.

Gjesteby sier at hun nylig har snakket med meklingsmann for kommunesektoren, Dag Nafstad, og forteller at han er bekymret for utviklinga.

Tidligere i kveld sa Nafstad til NRK at han trodde at meklingen ville strekke ut i tid.

– Jeg har ikke så veldig tro på at vi skal bli ferdige til midnatt, men vi jobber med det utgangspunktet at vi skal få fram en løsning etter hvert.

Nafstad sa samtidig at faren for streik absolutt er til stede.

– Det er klart at det åpenbart er en fare for konflikt fremdeles.

De store byene rammes

Blant de 30.000 som forbereder seg på streik er førskolelærere, lærere, sykepleiere, politi og fysioterapeuter.

I hovedsak er det de store byene - Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim - som rammes hardest i første omgang.

Les også: Her rammer kommunestreiken

Blant annet kan flere skoler og barnehager kan bli stengt fra i morgen av. Høyskoler og universiteter kan også bli berørt av streiken.

Les også: – Barnehagestreik er ikke fraværsgrunn

– Dette vil merkes, selv om det ikke er et kjempestort uttak. Det går jo rett inn i hverdagen til folk, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Skattepengene vil dessuten la vente på seg dersom det blir streik. To millioner nordmenn venter på penger fra skatteoppgjøret.

Les også: Streiken vil ramme studentene