Avsløringer om enorme bokførte verdier som ikke fantes og milliardlån tatt opp på falskt grunnlag gjør at Parmalat beskrives som en av de største finansskandalene i italiensk historie.
- Dette er århundrets bedrageri, sier påtalemyndighetens Francesco Greco.

FOR RETTEN: Grunnlegger Calisto Tanzi Foto: AP/Scanpix.
Parmalat var et av verdens største selskaper for meieriprodukter og hadde 36.000 ansatte i 30 land før bokføringsskandalen var et faktum.
Penger fantes ikke
Grunnlegger Calisto Tanzi må svare for beskyldninger om omfattende bedrageri og villeding av aksjemarkedet når rettsoppgjøret etter Parmalats kollaps innledes.
Like før jul i 2003 innrømmet Parmalat at en bokført verdi på over 30 milliarder kroner på Caymanøyene ikke eksisterte, og veien til konkursbegjæring var ikke lang.
Det ble funnet hull i regnskapene på i alt 100 milliarder kroner.
Calisto Tanzi stilles for retten sammen med 15 andre, blant dem tidligere bedriftsledere i Parmalat og hans egen niese.
Også de to revisorfirmaene Grant Thornton og Deloitte & Touche og den italienske underfilialen av Bank of America må møte i retten.
Om lag 135.000 aksjonærer så hele sitt innskudd gå tapt da Parmalat kollapset, og det er ventet at saken kan ta mange måneder på grunn av den enorme vitnelisten som både aktoratet og forsvarerne har.

I RETTEN: Aktor Francesco Greco. Foto: AP/Scanpix
Meieriprodukter
Det har vært gjennomført en rettssak i Parmalat-skandalen.
Der ble Tanzis nestkommanderende Fausto Tonna sammen med 10 andre dømt til opptil to og et halv år i fengsel.
Den rettssaken ble ført i Parma, byen der Parmalat hadde sitt hovedkvarter. Den som starter i dag, føres i Milano.
Parmalat blir omtalt som Europas Enron, med henvisning til den amerikanske energigiganten som gikk konkurs etter avsløringer av omfattende regnskapsjuks i 2001.