Hopp til innhold

– Overrasket og irritert over bruddet

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud er irritert over at fagorganisasjonene i staten bryter forhandlingene før fristen går ut.

Fornyings- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud

Fornyings- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud var svært lite fornøyd etter at de statsansatte torsdag ikke lenger ville forhandle med sin arbeidsgiver.

Foto: Johan B. Sættem

Akademikerne, LO Stat, YS Stat og Unio var forbannet og krasse i språkbruken da de kunngjorde at de torsdag valgte å bryte forhandlingene med sin arbeidsgiver.

«Holdt for narr», «uprofesjonell» og «respektløst», var blant ordene som ble brukt da organisasjonene skulle fortelle om hvordan de hadde opplevd forhandlingene med staten.

LES OGSÅ: – Regjeringen er uprofesjonell

Men ansvarlig statsråd Rigmor Aasrud kjenner seg ikke igjen i situasjonsbeskrivelsen fra fagforeningene.

– Jeg er svært overrasket over at man bryter forhandlingene i dag, sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud.

Hun avviser fullstendig at regjeringen under forhandlingene har hatt som mål at oppgjøret skulle gå til Riksmeklingsmannen.

Forhandlingsfristen går ikke ut før mandag kommende uke.

LES OGSÅ: - Vi er blitt mer utålmodige

– En rekke krav vi ikke kan gå med på

Arne Johannesen, forhandlingsleder for Unio i staten

Statens forhandlingsleder har hverken vist forhandlingsvilje eller hatt nødvendige fullmakter, mener Arne Johannesen, forhandlingsleder for Unio i staten

Foto: Johan B. Sættem

Aasrud legger skylden for bruddet på kravene fra de statsansatte.

– En rekke velferdsordninger som går på utvidet ordning om fravær fra arbeid, kan vi ikke på noen måte imøtekomme uten at det blir en del av det økonomiske oppgjøret, sier statsråden.

NRK: Hva slags fravær er det du tenker på?

– Det er en rekke forskjellige krav de har lagt frem for oss, som vi ikke kan gå med på, sier Aasrud.

NRK: Forhandlingslederne sa de var forbannet, og du virker litt irritert selv?

- Ja, sier Rigmor Aasrud.

LES OGSÅ: – Likelønnstillegg er lovstridig

– Bortkastede forhandlinger

Etter bruddet ga flere av forhandlingslederne uttrykk for at de så på tiden de har sittet i forhandlinger som bortkastet.

– Vi møter en motpart som hverken har forhandlingsvilje eller fullmakt til å forhandle. Da har det ingen hensikt å fortsette. Vi ser også at de forsøker seg på angrep på opparbeidede rettigheter om arbeidstid, sier Unios forhandlingsleder Arne Johannesen.

Rikke Ringsrød, forhandlingsleder for Akademikerne

Statens måte å forhandle på må få konsekvenser, mener Rikke Ringsrød, forhandlingsleder for Akademikerne

Foto: Akademikerne

– Vi har sittet i forhandlinger i 14 dager, og motparten har ikke kommentert våre krav. Dette er respektløst overfor de statsansatte, og oss som forhandlingsmotpart, sier Pål N. Arnesen i YS Stat.

– Staten har ikke på noe tidspunkt ønsket å forhandle og har abdisert som arbeidsgiver. Det er alvorlig når man har nærmere 150.000 ansatte. Dette er regjeringens ansvar, og det må få konsekvenser, sier Rikke Ringsrød, forhandlingsleder i Akademikerne stat.

Hun sier at måten staten har gjennomført vårens lønnsoppgjør må få konsekvenser.

– Dette er uprofesjonelt og alvorlig. Vi kan ikke fortsette på denne måten, sier Ringsrød.

LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne forhandler på vegne av 130.000 statsansatte.