Hopp til innhold

Over 5 milliarder i minus i SAS

SAS-konsernet må kvitte seg med 3000 ansatte, etter et underskudd på hele 5,3 milliarder kroner i 2008. Men staten står klar til å gå inn med 800 friske millioner.

Spanair - SAS fly
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / SCANPIX

I tillegg til det kraftige stillingskuttet, vil konsernet outsource - eller sette ut oppgaver - tilsvarende 5600 stillinger til andre selskaper.

Video nsps_upload_2009_2_3_8_43_51_882.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: NRKs Steinar Mediaas om SAS

Tapte på Spanair

Det aller meste av underskuddet - noe over 4 milliarder kroner - skyldes tap og nedskriving av det spanske selskapet Spanair, som SAS solgte i forrige uke.

Selskapet sier seg da også fornøyd med at det fikk solgt det spanske flyselskapet i helgen. Det ble kjøpt av en gruppe spanske investorer for den symbolske summen 1 euro.

- Men 6 milliarder svenske kroner er jo et forferdelig tall, sier kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg i SAS.

Spareplan

- Resten av tapet er fra andre deler av SAS. Når vi ser på kjernevirksomheten vår, er tapet relativt sett begrenset - tatt i betraktning av det fryktelig vanskelige året vi har vært gjennom, mener Sonberg.

SAS har som mål å spare 2,2 milliarder norske kroner i løpet av de to neste årene.

- 2008 kommer trolig til å gå inn i historien som ett av de mest utfordrende og turbulente årene den samlede flyindustrien noen gang har opplevd, heter det i en kommentar fra konsernet.

Henter inn milliarder

Som en del av kriseplanen må SAS innhente drøyt 5 milliarder norske kroner i en såkalt kriseemisjon.

Den norske staten skyter 800 millioner norske kroner inn i selskapet, som det norske bidraget til denne emisjonen, opplyser nærings- og handelsminister Sylvia Brustad til NRK.

Video nsps_upload_2009_2_3_16_57_15_918.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Gir 800 millioner til SAS

- Målet er å opprettholde grunnlaget for levedyktige arbeidsplasser og et godt rutenett i Norge og Skandinavia, sier Brustad.

Hun mener selskapets nye forretningplan virker fornuftig.

Også regjeringene i de andre skandinaviske landene - samt Wallenberg-stiftelsen, som er den største private aksjonæren i SAS - er positive til å delta, ifølge Næringsdepartementet.