• Nyheter
  • Sport
  • Kultur
  • Humor
  • Distrikt

Nyheter

  • Nyhetssenter
  • Norge
  • Urix
  • Kultur
  • Livsstil
  • Viten
  • Dokumentar
  • Ytring
  • NRK Sápmi
  • NRK Kvensk

Sport

  • Sportsnyheter
  • Resultater
  • Sendeplan
  • Videoklipp

Distrikt

  • Agder
  • Innlandet
  • Møre og Romsdal
  • Nordland
  • Oslo og Viken
  • Rogaland
  • Troms og Finnmark
  • Trøndelag
  • Vestfold og Telemark
  • Vestland

Temasider

  • NRK Humor
  • NRK Mat
  • NRK Skole
  • NRKbeta

Info

  • Hjelp
  • Informasjon
Logg inn

Økonomi

Osten var smittekilden

Bakteriene i camembert-ost fra Varø gardsmeier i Trøndelag har samme DNA-profil som bakteriene i prøver fra smittede pasienter på Rikshospitalet. 

Ost fra Varø gardsmeieri
Foto: Liv Govasli / NRK

Kilde: NTB, Nasjonalt folkehelseinstitutts nettsider

Publisert 23.10.2007, kl. 17.32 Oppdatert 23.10.2007, kl. 18.49
Del på Facebook Del på Facebook Del på Twitter Del på Twitter Del på epost Del på epost
Publisert 23.10.2007, kl. 17.32 Oppdatert 23.10.2007, kl. 18.49

Artikkelen er flere år gammel.

Del på Facebook Del på Facebook Del på Twitter Del på Twitter Del på epost Del på epost

Osten fra Varø Gardsmeieri i Trøndelag har vært en mistenkt smittekilde helt siden listerioseutbruddet ble kjent fredag.

Nå bekrefter Folkehelseinstittuets analyser at camemberten trolig er smittekilden.

Ny DNA-teknologi

Dette er slått fast med en ny type DNA-teknologi som instituttet har vært først i verden med å utvikle.

Tolv pasienter er blitt smittet av listeriabakterien ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet.

To av pasientene døde. Hos den ene antar man at dødsårsaken er listeriabakterien, mens det hos den andre er det mer uklart om vedkommende døde av listeria eller av en annen årsak.

Flere undersøkelser

I tillegg er det varslet om to tilfeller av listeriose i Nordland og Sør-Trøndelag.

Begge har spist den aktuelle osten, men det foreligger ingen endelig bekreftelse på at disse to tilfellene er en del av utbruddet. Dette undersøkes videre

Mandag ble det også påvist listeria i et parti gravet laks fra Godehav som straks ble trukket fra markedet.

LES OGSÅ: Samme bakteriestamme i ost og pasientprøver

Fakta om listeria

Ekspandér faktaboks

* Bakterien listeria monocytogenes finnes mange steder i miljøet. Risikoen for å få den i matvarer er derfor relativt stor.

* De fleste får i seg bakterien ofte, uten å bli syke av den. Det er vanligvis nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom

* Det er særlig svekkede personer, som nyfødte og mennesker med nedsatt immunforsvar, som blir syke.

* Det er høy dødelighet blant dem som blir syke, mellom 20 og 30 prosent.

* Listeria monocytogenes finnes naturlig i vann, jord og råvarer, og vokser ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap.

* Mellom 1999 og 2004 ble det årlig meldt om mellom 17 og 21 tilfeller av listeriainfeksjon i Norge. Fordi mange har infeksjon uten særlige symptomer antas mørketallene å være store.

Publisert 23.10.2007, kl. 17.32 Oppdatert 23.10.2007, kl. 18.49
Del på Facebook Del på Facebook Del på Twitter Del på Twitter Del på epost Del på epost

Listeriasmitte

Laks

Rema trekker tilbake laks

Uvisst om listeriafunn

Mer om: Listeriasmitte

NRK

  • Kontakt NRK: 23 04 70 00
Norsk Presseforbund, logo.

Vi arbeider etter
Vær Varsom-plakatens regler
for god presseskikk.

Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål.


Nyhetstips 03030 Nyhetsbrev

Kontakt

  • Om NRK
  • Kontakt NRK
  • Lisens
  • Publikum i NRK
  • Delta i NRK-programmer
  • Jobb i NRK
  • Presse

Hjelp

  • Brukerstøtte
  • Tilgjengelighet
  • Personvern
  • Informasjonskapsler (cookies)

Tjenester

  • Yr
  • NRK Skole

Produksjon

  • Eksterne produksjoner
  • Produksjonsfolka
  • Retningslinjer og design

Salg

  • Spons og salg
  • NRK Butikken
Til toppen
NRK Opphavsrett NRK © 2021 Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen Nettsjef: Hildegunn Soldal