Oslo selger Viken Fjernvarme

Hafslund har inngått en avtale med Oslo kommune om å kjøpe 67 prosent av Viken Fjernvarme AS for omkring 2 milliarder kroner. Hafslund blir dermed eneeier i selskapet.

 

Konsernsjef i Hafslund, Rune Bjerke
Foto: Berit Roald / Scanpix

Parallelt trer en ny avtale om Viken Fjernvarmes kjøp av varme fra Oslo kommunes energigjenvinningsanlegg i kraft. Denne avtalen vil bety 30 millioner kroner mer i kassa årlig for energigjenvinningsetaten i Oslo, ifølge en pressemelding fra Hafslund.

Finansbyråd i Oslo, Andre Støylen (H), sier salget er positivt for kommunen.

Styrker Hafslund

- Kommunen får frigjort kapital samtidig som den gjennom eierskapsforholdet i Hafslund ASA beholder en majoritetsposisjon i fjernvarmevirksomheten. Vi styrker også Hafslunds posisjon som et ledende energiselskap i Norge, sier Støylen til NTB.

Finansbyråden peker på at avtalen gir grunnlag for videre satsning på fjernvarme i Oslo. Blant annet skal anlegget på Klemetsrud oppgraderes slik at det kan produseres mer varme til fjernvarmenettet.

Kommunal produksjon

Produksjonen av fjernvarme kommer fortsatt til å være kommunenes ansvar. Det er distribusjonsnettet som er solgt til Hafslund.

- All varmeproduksjon skal fortsatt være hundre prosent i kommunal regi, sier Støylen til N24.

Støylen vil ikke ut med hvordan han kommer til å forvalte overskuddet fra salget - en drøy milliard kroner.

- Men det er selvfølgelig viktig å forvalte denne formuen på en god måte, og bruke dette til ting som fortsatt gir avkastning for byen. Detaljene får vi komme tilbake til i august, sier finansbyråden i en kommentar til N24.