NRK Meny
Normal

Oslo Børs falt over fem prosent

Oslo Børs raste med over fem prosent i dag, og det ble årsverste for 2010. Årsaken er frykt for at europeiske banker vil få problemer med å betale tilbake lån, dårlige tall fra USA og fallende oljepris.

Oslo Børs

Verdien av aksjene på Oslo Børs faller kraftig tirsdag.

Foto: NRK

Oslo Børs falt kraftig ved børsåpning klokka 9, og utover dagen fortsatte fallet. Da børsen stengte dørene kl. 17.30 var hovedindeksen ned 5,29 prosent til 326,68 poeng. Omsetningen var på 6,4 milliarder kroner.

Av samtlige omsatte aksjer, var det kun fire som tirsdag hadde
oppgang, 34 endte uendret, mens 144 gikk ned.

Bred nedgang

Statoil hadde tirsdag en tilbakegang på 4,2 prosent, Seadrill gikk tilbake 5,7, mens gjødselprodusenten Yara hadde en tilbakegang på over 6 prosent.
Nedgangen rammer bredt og på tvers av alle næringer. Telegiganten Telenor gikk ned 2,9 prosent, Norsk Hydro 4,4 og DNB NOR 5,2 prosent.

Fallende oljepris er en medvirkende årsak til at aksjene på Oslo Børs fekk falt mer enn i resten av Europa. FTSE 100-indeksen i London viste en nedgang til 3,1 prosent, CAC-indeksen i Paris var ned 4 prosent, DAX-indeksen i Frankfurt endte ned 3,33 prosent.

Børsindeksen i Madrid er ned 5,45 prosent og Milano er ned 4,44 prosent.

Ved børsslutt var industriindeksen Dow Jones-indeksen ned 2,64 pst og den teknologitunge Nasdaq-indeksen ned 3,85 prosent.

Bank-frykt i Europa

Børsfallet i formiddag skyldtes frykt for at europeiske banker ikke vil greie å betale tilbake gigantlånene sine til den europeiske sentralbanken ECB. I ettermiddag kom det også dårlige nyheter fra USA med fallende boligpriser og lavere forbrukertillit, noe som forsterket den negative trenden.

- Det er først og fremst de europeiske bankproblemene i tillegg til dårlige nyheter fra Kina som preger markedene, sa kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs tidligere i ettermiddag.

LES OGSÅ: Tyskerne er lei euroen

LES OGSÅ: Ny streik i Hellas rammer reisende

LES OGSÅ: G20 forplikter seg til å kutte gjeld og underskudd

LES OGSÅ: Robert Byrds død kan forsinke finansreformen

Trenger nye lån tilsvarende 1,25 oljefond denne uka

I følge Reuters er det frykt for at europeiske banker vil få problemer med å betale tilbake gigantiske lån til den europeiske sentralbanken (ECB) torsdag i denne uken som er hovedårsak til markedsfrykten.

Spørsmålet er om bankene vil komme i betalingsproblemer dersom de må hente finansiering i det ordinære lånemarkedet før nye kortsiktige lån fra ECB er på plass.

Hele 442 milliarder euro, tilsvarende 1,25 ganger størrelsen på det norske oljefondet, skal refinansieres i løpet av inneværende uke.

Størrelsen på Statens pensjonsfond utland er nå 2810 milliarder, i følge Norges Bank Investment Management (NBIM).