NRK Meny
Normal

Oslo Børs holdt koken

Oslo Børs starter uken med kraftig oppgang etter at Kina varslet at landet vil myke opp valutapolitikken. Hovedindeksen endte opp 2,04 prosent til 369,24 poeng.

Oslo Børs

Det er god stemning på Oslo Børs etter storfusjonen mellom Acergy og Subsea 7 som skaper børsens 8. største selskap.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold

Aksjebørser over hele verden stiger mandag etter at Kina har varslet at landet i større grad vil tillate landets valuta å være mer fleksibel mot dollar.

De siste par årene har landets valuta Yuan vært låst til en fast kurs mot dollar, og mange analytikere mener at det har gjort at kursen på Yuan har vært holdt kunstig lav.

LES OGSÅ: Kinas yuan stiger i kurs

LES OGSÅ: Kina vil myke opp valutapolitikken

Og Oslo Børs holder koken etter at kursene steg kraftig rett etter børsåpning. Klokka 13 har hovedindeksen steget 2,1 prosent til 369,5 poeng.

Siem løfter børsen

Kristian Siem, Siem Offshore

Kristian Siem blir styreleder for det fusjonerte Subsea 7, som får 12000 ansatte.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Stemningen på børsen var god etter nyheten i morgentimene mandag om at Acergy fusjonerer med Subsea 7. Selskapene er hver for seg to av de største aktørene innen undervannsinstallasjoner i olje- og gassbransjen.

Det fusjonerte selskapet skal hete Subsea 7, og vil bli ledet av den kjente finansmannen Kristian Siem.

Aksjekursen i begge selskapene steg mer enn 10 prosent på fusjonsnyhetene, noe som plasserer begge på topp fem blant aksjene som steg mest på Oslo Børs mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 2,04 prosent til 369,24 poeng etter en relativt beskjeden omsetning på 5,5 milliarder kroner. Alle selskaper med eksportprofil og tilknytning til olje viste en klar positiv utvikling, men oppgangen var likevel innenfor rammen av 3 prosent for de store og tunge selskapene.

Norsk Hydro steg 3,12 prosent, Statoil bare 1,52 prosent. SeaDrill, Frontline, Golden Ocean Group og Aker Solutions gikk alle opp med mellom 2,5 og 3 prosent. Selv Rec viste en oppgang på 1,59 prosent i dette «oljemiljøet», men oppgangen var ikke sterk nok til at hovedeieren, Orkla, ble med oppover. Orkla måtte som eneste store selskap registrere en nedgang på 0,48 prosent.

Dagens selskap ble likevel seismikkmyggen Electromagnetic Geo Service EMGS.

Verdensindeksen stiger for 10. dag på rad

De viktigste europeiske børsindeksene steg mellom 1 og 2 prosent mandag rett etter klokka 13.

Verdensindeksen MSCI World Index stiger for tiende dag på rad, noe som i følge Bloomberg har gitt den sterkeste sammenhengende oppgangen på 11 måneder.

Da børsen i Tokyo stengte i dag tidlig hadde verdien av aksjene steget med 2,4 prosent, mens i Hong Kong steg aksjeverdiene med 3,1 prosent.