Hopp til innhold

Tillitsvalgte: Sorgens dag

En finansiell redningsoperasjon sørget for at Orkla fikk gjennomført salget av Orkla Media til Mecom. - Forferdelig trist, mener de tillitsvalgte.

Konserntillitsvalgt Kjetil Haanes i Orkla og David Montgomery fra Mecom.
Foto: Morten Holm / Scanpix

– Det er forferdelig trist at et 23 år gammelt flott medieselskap nå er solgt til et britisk selskap med seks ansatte, sier konserntillitsvalgt Kjetil Haanes i Orkla.

- Det er utrolig spesielt at Orkla både er selger og samtidig en betydelig kjøper og den største långiveren til Mecom. Orkla har strukket seg utrolig langt for i det hele tatt å kunne gjennomføre salget, sier Haanes til NTB.

NRK Dagsnytt snakket med Haanes umiddelbart etter at signeringen ble kjent. Her kan du høre hans reaksjon.

Haanes får støtte av tillitsvalgt Carine Johansen i Orkla Media.

– Dette er en sorgens dag for oss som har kjempet for en helt annen løsning. Vi kan ikke støtte at Orkla låner ut penger for å selge oss. Det sier mye om prestisjen i en prosess som egentlig skulle være en strategiprosess for å løfte Orkla Media, sier Johansen.

Frykter konsekvenser

Salgsavtalen ble endelig signert i dag tidlig.  Oppgjøret for salgssummen på 7,55 milliarder kroner skjer med 5,6 milliarder kroner i kontanter, aksjer i Mecom for 852 millioner kroner og en selgerkreditt fra Orkla på 1,09 milliarder kroner.

Aksjene vil utgjøre en eierandel i Mecom på 19,97 prosent.

Både Johansen og Haanes frykter nå konsekvensene.

– Alle er bekymret. Jeg har foreløpig vanskelig for å forstå hvilke konsekvenser dette får. Det vil være store krav til avkastning, og det kommer til å bli mye tøffere enn før, sier Johansen.

Spesiell konstruksjon

David Montgomery klarte ikke å skaffe tilstrekkelig frisk kapital, og låner derfor penger av Orkla for å gjennomføre kjøpet av Orkla Media.  

Carine Johansen, tillitsvalgt i Orkla Media.
Foto: Morten Holm / Scanpix

– Det må ha vært Orklas brennende ønske om å bli kvitt Orkla Media som har ført til denne utrolig spesielle konstruksjonen. Det er meget spesielt at den største aksjonæren også er den største långiveren. Dette har Orkla gjort mot hele Orkla Medias organisasjon, og mot alt annet som kan krype og gå i Norge, sier Haanes.

– Dette er svært spesielt. En sammenligning er at hvis jeg skulle ha solgt huset mitt, og vedkommende som skulle kjøpe det ikke hadde nok penger, så skulle jeg gi ham en million kroner for å kjøpe det. Da hadde man sagt at det ikke ble noe av salget, sier Carine Johansen.

Orkla Media har 7.000 ansatte og driver 31 norske lokalaviser. Selskapet eier også aviser i Danmark og Polen.