Hopp til innhold

Opposisjonen: – De smører for tynt

En samlet opposisjon mener regjeringen ikke evner å prioritere i revidert nasjonalbudsjett.

Ketil Solvik-Olsen og Jan Tore Sanner

Ketil Solvik-Olsen og Jan Tore Sanner er lite imponerte over revidert statsbudsjett som ble lagt frem tirsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dette lukter valgkamp, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF etter å ha hørt statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen legge frem revidert statsbudsjett.

En samlet opposisjon mener regjeringspartiene har smurt pengene for tynt utover uten å evne å prioritere det de mener er viktig.

Høyre: – Ingen klare prioriteringer

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner første reaksjon på revidert nasjonalbudsjett

– Dette er et budsjett deer regjeringen belger å bruke mer penger. Men fremfor å prioritere lærere eller for eksempel svake pasietgrupper, smøter de tynt utover. Men det er jo kjente takter fra denne regjeringen. De er flinke til å administrere, men ikke til å prioritere, sier finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre.

Han mener regjeringen dobbelskommuniserer når de til stadighet sankker om å vise moderasjon samtidig som de selv velger å bruke mer penger.

Frp: – Spår dårlige tider uten mottiltak

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Slik reagerer Frp på revidert nasjonalbudsjett

– Regjeringen bruker ikke det handlingsrommet som ligger i norsk økonomi. De advarer mot dårligere tider for industri og næringsliv, men kommer ikke med tiltak som bedrer investeringsmulighetene eller lønnsomheten på kort sikt. De bruker heller enormt mye penger utenom nasjonalbudsjettet, men dette går til å blåse opp boligmarkedet gjennom Statens Pensjonskasse og Husbanken, sier finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp.

Han mener også at regjeringen skryter av å ha bevilget noen millioner kroner for å sette igang en del byggeprosjekter.

– Men den totale regningen på 13 milliarder kroner skyver de over på kommende regjeringer, sier Solvik-Olsen.

KrF: – Glad for økning i kontantstøtten

Hans Olav Syversens (KrF) mener det reviderte nasjonalbudsjettet som ble lagt frem i dag, smaker litt av valgkamp.

- Revidert nasjonalbudsjett smaker av valgkamp

– Vi i KrF synes jo det er artig at de må øke kontantstøtten med 30 prosent fordi stadig flere velger å bruke denne støtten. Det var vel ikke akkurat det de har sett for seg. Samtidig ser vi også at det er en pakke for næringslivet for å hjelpe på å motvirke todelingen i norsk næringsliv, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF.

Alt er imidlertid ikke som det burde, ifølge Syversen.

– Vi savner at det legges mer i potten til for eksempel rusavhengige. Det er rundt 3 000 som står i kø nå, men det legges ikke en krone i potten.

Venstre: – Hvileskjæret fortsetter

Borghild Tenden om revidert statsbudsjett 2013

Borghild Tenden om revidert statsbudsjett 2013

– Også denne gangen kutter de i forskning, så hvileskjæret når det gjelder forskning. Vi hadde håpet det skulle komme litt mer til universiteter og høyskoler, men det kom altså ikke. Isteden har det gått andre veien. Det er skuffende.

Hun reagerer også på at det ikke settes av pengene til klimatiltak i storbyene, og at man ikke prioriterer å begrense fattigdommen i Norge.