Hopp til innhold

Oppdrettssjef er fornøyd

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening er glad for at Verdens Handelsorganisasjon gir Norge medhold i lakse-striden med EU.

Ole-Eirik Lerøy.

Styreleder i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening og konsernsjef i Lerøy Seafood Group, Ole-Eirik Lerøy.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det sier styreleder Ole-Eirik Lerøy.

Den laksestriden som pågår nå, begynte med at skotske oppdrettere klaget til egne myndigheter i EU over det de mente var dumping av norsk laks på fellesmarkedet.

LES OGSÅ: Norge vant laksestriden

- Noen veldig få skotter gjorde et fantastisk lobbyarbeid, og fikk en snøball til å rulle som ingen hadde trodd skulle begynne å rulle. Vi er i allefall veldig fornøyde med det vedtaket WTO har gjort i dag, sier Ole-Eirik Lerøy, som er sjef både i Lerøy Seafood og i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Har tapt millioner

Lerøy mener hans selskap, Norges største eksportør av oppdrettsfisk, har tapt mange millioner kroner på laksekrigen. Men siden lakseprisene har vært svært gode de siste årene, har ikke norske eksportører tapt mange kroner på selve salget.

Likevel mener Lerøy at minsteprisen på laks og alle kontrollene har ført til at forutsigbarheten i en vanskelig næring har blitt mye mindre.

Krever tid og penger

Lerøy bemerker at det tar tre år å fôre opp en fisk, og at det krever masse kapital. EUs antidumpingtiltak og minsteprisen på fisk har gjort at mange utviklingstiltak og nysatsinger har blitt lagt på is.

Ifølge Lerøy har investorer, banker, ansatte og ikke minst, kundene deres, vært bekymret for leveringsdyktigheten til norsk oppdrett.

Han sier at uforutsigbarheten for oppdrettsnæringen nå er kraftig redusert. Når EU fjerner antidumpingstiltakene mot Norge, vil vi trolig se nye satsinger, mener han.

EU kan anke vedtaket

En rekke oppdrettere i EU har lenge skult på norske oppdrettere som har ekspandert kraftigere og kraftigere nedover i Europa.

- Skottene gjorde en formidabel lobby-jobb mot egne myndigheter, men anklagene mot oss ble ikke riktigere av den grunn, sier Lerøy.

WTO-klage

Fiskeri er ikke en del av EØS-avtalen om økonomisk samarbeid mellom Norge og EU. Dermed gjorde norske myndigheter noe meget uvanlig og klaget EU inn for Verdens handelsorganisasjon.

Styrelederen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening sier norske myndigheter har grunn til å skryte av egen innsats i laksestriden med EU.

EU kan anke vedtaket i WTOs ekspertkomité i om lag fem måneder.