– Dette er dramatisk

Torsdag morgen har prisen på nordsjøolje vært over 119 dollar pr fat. – Nå er det helt umulig å spå hvor høyt oljeprisen kan gå, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR.

Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DnB NOR

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR sier at svingningene i oljeprisen nå er større enn noensinne.

Foto: DnB NOR

I oljemarkedet går ryktene om at mye som 30-50 prosent av oljeproduksjonen i Libya er stengt ned.

Da Oslo Børs stengte onsdag ettermiddag var oljeprisen drøyt 110 dollar. Prisen på ett fat nordsjøolje har i morgentimene torsdag vært oppe i mer enn 119 dollar, det høyeste nivået på to og et halvt år.

– Dette er dramatisk, jeg sitter her og er nesten skjelven, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets.

Han sier at prisoppgangen i oljemarkedet torsdag morgen er ekstrem, og at han heller ikke under den kraftigste markedsuroen under finanskrisen kan huske så store bevegelser.

LES OGSÅ: To nye oljeselskaper kutter i Libya-produksjonen

LES OGSÅ:
– Slutt med oljevirksomhet i Libya

Frykter at urolighetene kan spre seg til Saudi-Arabia

Den store frykten i markedet er at uroen i Libya skal smitte over til landene rundt den persiske golf, med Saudi Arabia som den viktigste oljeprodusenten.

– Dersom det skulle skje, er det bare å plukke et tall for hvor høyt oljeprisen kan gå, sier Kjus.

Han mener det som nå skjer i oljemarkedet er et sjokk på tilbudssiden i oljemarkedet, som kan sammenlignes med det som skjedde under revolusjonen i Iran i 1979.

LES OGSÅ:
Noreg tener 100.000 kroner kvart minutt på Egypt-uroen

– Panikk i oljemarkedet

– Torsdag morgen steg oljeprisen to dollar på ett minutt. Det er ingen tvil om at det er panikk som nå råder i oljemarkedet, sier råvareanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Nordea.

Han mener at oljeprisen har gått "fullstendig bananas".

– Nå går oljemarkedet mest på frykten for nye forstyrrelser på tilbudssiden. Det vil kunne sende oljeprisen ganske kraftig opp på kort sikt, sier Tonhaugen.

LES OGSÅ: Kan tene 50 ekstra oljemilliardar

LES OGSÅ: Høy olje- og gasspris reddet Statoil

Ingen fest på Oslo Børs

Men til tross for den kraftige oppgangen i oljeprisen, er Oslo Børs bare så vidt i pluss med 0,3 prosent torsdag klokka 12.30.

- Høy oljepris er normalt bra for kursutviklingen ved børsen, men det er også en del selskaper som lider under den høye oljeprisen, sier kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs.

Statoil-aksjen stiger 1,5 prosent til 148 kroner og 30 øre.