NRK Meny
Normal

Oljefondet vil tape milliarder

Oljefondet eier obligasjoner i mer enn 110 selskaper og fond som er tilknyttet det svake boligmarkedet i USA, ifølge E24. Flere sjeføkonomer sier til NRK at staten trolig vil tape milliardbeløp.

Oljepenger
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Den norske staten har gjennom Oljefondet plassert 150 milliarder kroner i obligasjoner som er knyttet til det sårbare amerikanske huslån-markedet, ifølge nettstedet E24.

- Oljefondets eksponering mot subprimemarkedet, der tapene er store, er kun en liten del av dette. Det vil overraske meg om tapene blir større enn 5-10 milliarder kroner, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

Aksjekursene betyr mer

I forhold til Oljefondets forvaltningskapital på mer enn 2000 milliarder kroner, betyr ikke noen skarve milliarder opp eller ned så mye.

- De indirekte tapene som subprimekrisen har ført til betyr mye mer for Oljefondet, fordi aksjekursene over hele verden har falt, mener Andreassen.

Harald Magnus Andreassen

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Fasiten kommer i mai

I de tre siste månedene av 2007 tapte fondet 10 milliarder kroner på renteforvaltningen sin.

Norges Bank ønsker ikke overfor NRK å kommentere eventuelle fremtidige tap, og viser til at fasiten for 1.kvartal legges frem 20. mai.

- Større tap fremover

Sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki tror Oljefondet ligger an til enda større tap i tiden som kommer.

- Så langt i første kvartal er nok tapene betydelig større fordi den internasjonale finansuroen er blitt kraftig forsterket frem til og med påske, sier Jan Andreassen.