Hopp til innhold

Oljefondet tjente 234 milliarder

NORGES BANK (NRK.no): Oljefondet fikk en avkastning på 7,1 prosent, tilsvarende 234 milliarder kroner, i første kvartal 2012.

Yngve Slyngstad

Yngve Slyngstad leder Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Målt i kroner var avkastningen den tredje høyeste i et kvartal siden fondets oppstart.

– Resultatet var drevet av en oppgang i de amerikanske, europeiske og asiatiske aksjemarkedene, som alle steg omtrent like mye i løpet av kvartalet, sier Yngve Slyngstad.

LES OGSÅ: Krever at Norge trekker seg ut av «uetisk råvareselskap»

Tjente mest på aksjer

Fondets aksjeinvesteringer fikk en avkastning på 11 prosent i kvartalet, mens avkastningen på rentepapirene (obligasjonene) var 1,6 prosent.

Samlet var resultatet 0,3 prosentpoeng høyere enn avkastningen i fondets referanseindekser. Slyngstad og hans forvaltere slo markedet både i aksje- og renteforvaltningen.

Det er målet med fondets aktive forvaltning.

LES OGSÅ: Har investert milliarder i omstridt selskap

Markedsverdien av fondet steg i løpet av kvartalet med 185 milliarder kroner til 3 496 milliarder kroner. Fondet ble tilført 60 milliarder kroner fra staten.

Kronekursen styrket seg mot flere av valutaene fondet investeres i, noe som isolert sett reduserte markedsverdien med 110 milliarder kroner.

Ved utgangen av kvartalet var fondet investert med 60,7 prosent i aksjer, 39 prosent i rentepapirer og 0,3 prosent i eiendom.

Har kvittet seg med europeisk gjeld

I løpet av kvartalet reduserte Oljefondet sin beholdning av italienske og spanske statsobligasjoner ytterligere.

Samtidig kvittet Oljefondet seg i løpet av kvartalet med alle irske og portugisiske statsobligasjoner.

Det betyr at Oljefondet ikke lenger låner ut penger til to av de europeiske landene som sliter mest økonomisk, og som har gått den tunge veien til EU og IMF for å be om krisehjelp.

I stedet for å låne ut mye penger til forgjeldede europeiske land, øker fondet nå sine investeringer i statsgjelden til fremvoksende økonomier som Brasil, Mexico og India.

Vridningen i fondets investeringer kommer som en følge av at stortinget har vedtatt nye regler for hvor fondet kan investere.

Som en del av restruktureringen av gresk gjeld, har Oljefondet i løpet av kvartalet byttet sin beholdning av greske statsobligasjoner byttet mot nye greske statsobligasjoner og obligasjoner utstedt av EFSF (Den europeiske finansielle stabliliseringfasiliteten).

Tapte 86 milliarder i fjor

I mars la Slyngstad frem årsrapporten for 2011. Da kunne han fortelle at Statens pensjonsfond utland (SPU), det såkalte Oljefondet, gikk med 86 milliarder i minus i fjor.

Det var nedgangen i de internasjonale, og særlig det europeiske aksjemarkedet, som ble avgjørende for tapet på 86 milliarder kroner.

– Resultatet gjenspeiler utviklingen i kapitalmarkedene, som i 2011 var preget av store aksjefall og økende usikkerhet rundt statsgjeld i euroområdet, sa Slyngstad.

Ved utgangen av 2011 var fondet investert med 58,7 prosent i aksjer, 41 prosent i rentepapirer og 0,3 prosent i eiendom.

Markedsverdien av fondet steg i løpet av året med 234 milliarder kroner til 3.312 milliarder kroner.

– Men denne uken gikk vi for første gang over 3.500 milliarder kroner i fondet, sa Slyngstad under pressekonferansen i mars.

Fondet ble tilført 60 milliarder kroner fra staten, som var de høyeste tilførslene siden 2008.