Hopp til innhold

Oljefondet mot strømmen

Mens de største pensjonsfondene i verden har redusert eller holdt sin aksjebeholdning uendret, har det norske oljefondet kjøpt enorme mengder aksjer. - Ekstremt risikobetont, mener investor Øystein Stray Spetalen.

Oljerikdom
Foto: NRK Grafikk

Siden mars har verdensindeksen for aksjer (MSCI World Index) steget 53 prosent. Dette er den den bratteste aksjeoppturen siden 1930-tallet, skriver Bloomberg News.

Men samtidig som aksjemarkedene har gått som en kule siden senvinteren, har fire av ti av de største pensjonsfondene i verden redusert sin beholdning av aksjer for å få mindre risiko. Resten har holdt aksjeandelen uendret i løpet av året, viser tall Bloomberg News har innhentet.

Unntaket er det norske oljefondet, som har kjøpt aksjer i bøtter og spann siden årsskiftet - og dermed økt risikoen.

Investor Øystein Stray Spetalen

Investor Øystein Stray Spetalen mener oljefondet tar alt for stor risiko når 6 av 10 oljekroner puttes inn i verdens aksjemarkeder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kjøpt aksjer 22 prosent billigere

Oljefondet har siden nyttår økt sin aksjeandel fra 50 til 60 prosent. Siden stortingsvedtaket om å øke aksjeandelen sommeren 2007 har oljefondet kjøpt aksjer for 1010 milliarder kroner.

Gjennomsnittsprisen for aksjene har vært 22 prosent lavere enn da stortingsvedtaket ble fattet, opplyser Finansdepartementet til NRK.

Olav Chen, som er porteføljeforvalter i Storebrand, sa til NRK før helgen at det nærmest har vist seg å være en genistrek å øke aksjeandelen i en periode da aksjer har vært billige.

LES: Beste noensinne fra oljefondet

- Alt for stor risiko

Investor Øystein Stray Spetalen, som regnes som en av landets dyktigste private investorer, mener oljefondets strategi er ekstremt risikobetont.

- Vi tar en altfor stor risiko ved å ha en så stor aksjeandel. Faren er at hvis vi trenger pengene når det er økonomiske nedgangstider, er de ikke til stede, sier Spetalen til NRK.

Han viser til de enorme tapene oljefondet hadde i fjor, og mener at oljefondet i dag ville vært langt større dersom mer av oljepengene hadde vært plassert i rentebærende statsobligasjoner de siste ti årene.

Oljefondet har størst aksjeandel

Tabellen nedenfor viser hvilket mål for aksjeandel verdens ti største pensjonsfond opererer med. Kilde: Bloomberg/Pensions & Investments and Watson Wyatt Worldwide.

Verdens ti største pensjonsfond

 

Pensjonsfond

Mål for aksjeandel

1

Government Pension Investment Japan

 20 %

2

Statens Pensjonsfond - utland (Oljefondet)

 60 %

3

ABP Netherlands

 Redusert fra 32 % til 29 %

4

California Public Employees U.S.

 Redusert fra 56 % til 49 %

5

National Pension Korea

 Redusert fra 17 % til 15 %

6

Federal Retirement Thrift U.S.

 Har ikke noe mål

7

California State Teachers U.S.

 Redusert

8

New York State Common U.S.

 51 %

9

Local Government Officials Japan

 25 %

10

Florida State Board

 56 %

Ekspander/minimer faktaboks