Hopp til innhold

Oljefondet kjøper handlegate i London

Oljefondet har for første gang investert norske pensjonspenger i annet enn aksjer og verdipapirer. Nå eier vi 113 eiendommer i en av Londons mest populære handlegater i partnerskap med den britiske dronningen.

Regent Street i London eies nå delvis av oljefondet

Oljefondet eier nå en del av Londons kanskje mest populære handlegate Regent Street, som strekker seg fra Picadilly Circus og forbi Oxford Street. Oljefondet har eierandeler i alle bygningene som er hvite på bildet.

Foto: The Crown Estate

Torsdag offentliggjorde Norges Bank at Statens pensjonsfond utland (oljefondet) er blitt enig med The Crown Estate om å kjøpe 25 prosent av eiendomsporteføljen i Londons Regent Street.

The Crown Estate tilhører den britiske monarken på samme måte som kronjuvelene, og er ikke dronningens private eiendom.

Når oljefondet er på shopping i London handles det stort. Ikke mindre enn 113 eiendommer eier det norske pensjonsfondet nå fjerdeparten av, i den første eiendomshandelen pensjonsfondet har inngått.

Prisen ventes å bli 442 millioner britiske pund, tilsvarende 4,2 milliarder norske kroner. Handelen skal sluttføres innen april 2011.

Oljefondet la torsdag frem resultatene for tredje kvartal, som viser at oljefondet fikk det femte beste kvartalsresultatet i fondets historie.

LES: Tjente 199 milliarder kroner

LES OGSÅ: Oljefondet har passert 3000 milliarder kroner

Vil gi leieinntekter i 150 år

- Fondet er i dag investert kun i aksjer og eiendom, og vil på sikt styrkes av også gå inn i eiendom, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad.

Regent Street i London

Apple, Armani, Banana Repulic, Burberry, Calvin Klein og Swarovski er alle kjente merkevarer med lokaler i Regent Street. Fra neste år går en fjerdepart av husleien de betaler rett i kassen til oljefondet.

Foto: The Crown Estate

Avtalen som er inngått kan ses på som kjøp av en svært langsiktig leasingavtale, der oljefondet får rett til en fjerdedel av leieinntektene fra eiendomsporteføljen 150 år frem i tid. Eiendommene består av butikker og kontorlokaler.

Leieinntektene som tilfaller The Crown Estate går ikke til det britiske kongehuset. Overskuddet fra virksomheten går til det britiske finansdepartementet og dermed skattebetalerne.

Kan kjøpe eiendom for 150 milliarder kroner

Oljefondet fikk 1.mars mandat til å investere inntil 5 prosent av fondets midler i eiendom. Med dagens verdi på 3000 milliarder kroner gir det oljefondsjefen 150 milliarder kroner å kjøpe eiendom for.

Kjøpene skal skje over tid.

- Om det tar 3 eller 7 år før vi har nådd en eiendomsportefølje som utgjør 5 prosent av fondet er vanskelig å si, sier Yngve Slyngstad.

LES OGSÅ: Tjener fett på å passe pengebingen

Det er enorme beløp som skal pøses inn i eiendom fra den velfylte norske oljekassen i årene som kommer. I første omgang vil eiendomshandlene begrenses til Europa.

Etter dagens gigantiske eiendomshandel i London har oljefondet kun brukt 2,8 prosent av pengebeløpet fondet har mandat til å investere i eiendom.

Regent Street i London.

Regent Street i London. De hvite bygningene på bildet har oljefondet kjøpt en fjerdedel av.

Foto: The Crown Estate