Hopp til innhold

Økonomisk krise på Island

Island er inne i en økonomisk krise. Rekordhøy rente, høy prisstigning og en islandsk krone i fritt fall er hovedårsaken til problemene.

Islands hovedstad Reykjavik
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- Det er en økonomisk krise på den måten at landet har levd over evne og må tilpasse etterspørselen kraftig de neste årene for å gjenvinne balansen. Det kan i sin tur føre til en finanskrise, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities til NRK.

Harald Magnus Andreassen

Harald Magnus Andreassen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Bekymrer islendingene

Arbeidsledigheten øker nå på sagaøya. Samtidig har verdien av den islandske krona falt 30 prosent på et halvt år. Prisene har steget 13 prosent det siste året, og styringsrenta ligger på nærmere 15 prosent.

Denne situasjonen bekymrer naturlig nok islendingene, og Stefán Skjaldarson, ambassadør i Norge.

- Regjeringen har gjort tiltak for å demme opp for denne utvilklingen. Blant annet ved å ta opp lån fra de nordiske sentralbankene. Regjeringen har også fått hjemmel fra Alltinget til å ta opp store valutalån for å bakke opp valutareservene i tilfelle det skulle bli nødvendig, sier Skjaldarson.

- Ingen spesielle faresignaler

Islendingen har i likhet med nordmenn hatt svært god økonomi. De senere årene har solid lønnsvekst, sammen med skatte- og avgiftslettelser, gitt god velstandsøkning. Nå kan de glade dagene være over.

Den islandske sentralbanken frykter økende arbeidsledighet, stopp i boligbyggingen og kraftig fall i boligprisene, noe som både kan gi folk dårligere råd og bankene enorme tap.

Likevel benekter Skjaldarson at et bank-krakk kan være på vei. Han mener at de betydelige verdiene som finnes innenlands, og ikke minst investeringer i utlandet, vil holde landet flytende gjennom krisen.

- Det er ingen spesielle faresignaler for islandsk finansnæring utover det som generelt gjelder for alle finansinstitusjoner i Europa, sier Skjaldarson til NRK.

Islands ambassadør Stefán Skjaldarson

Stefán Skjaldarson.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- Kan selge andeler

Islandske Kaupthing Bank eier nærmere 10 prosent av Storebrand. Andreassen i First Securities tror Kaupthing og andre islandske banker kommer til å selge unna aksjene i Storebrand og andre utenlandske aksjer hvis de økonomiske problemene blir for truende.

- Ja, det er en helt åpenbar mulighet at de vil velge å selge ned andeler i bedrifter som blir for dyre å finansiere når lånekostnadene på Island har steget så kraftig som de har gjort nå, sier Andreassen til NRK.