Hopp til innhold

Venter økonomisk fest for norske husholdninger

USA og Europa står nå randen av økonomisk resesjon, mener Nordea. - Men krise i utlandet fører til at norske husholdninger paradoksalt nok får mye å rutte med i årene som kommer, sier sjeføkonom Steinar Juel.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea venter at norske husholdninger vil få mer å rutte med og øke forbruket i årene som kommer.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Onsdag la Nordea frem sin makroøkonomiske rapport " økonomisk oversikt ", i Nordeas hovedkontor i Middelthunsgate i Oslo.

Budskapet fra analysekorpset er at den økonomiske veksten hos Norges nærmeste handelspartnere trolig vil stoppe opp, og ende nær null resten av året.

Finansuro, budsjettkutt, og for stor gjeld i for mange land vil føre til at internasjonale renter vil måtte holdes lav lenge, mener banken.

I USA og i euroområdet regnes sannsynligheten for økonomisk tilbakegang (resesjon) for å være anslagsvis 50 prosent.

LES OGSÅ: Er vi på vei mot en ny finanskrise?

- Norge rammes langt mindre enn Sverige

Men Norge som oljenasjon vil rammes langt mindre enn eksempelvis eksportnasjonen Sverige, mener Nordea. Bankens analyseavdeling tror på god vekst i norsk økonomi i årene som kommer.

- Det er et paradoks at økonomisk krise internasjonalt gjør at det blir bedre for norske husholdninger, spesielt dem med lån. Det er et privilegium for oss som oljenasjon, sier sjeføkonom Steinar Juel til NRK.

For Norge nyter godt av en oljepris som ventes å ligge over 100 dollar og høye oljeinvesteringer. Samtidig ventes internasjonale renter å forbli på dagens nivåer i minst ett år, før de igjen sakte kryper oppover.

I Sveriges ventes derimot avtakende eksportvekst, og stigende ledighet.

Lav rente lenge, billig strøm og gode lønnsoppgjør

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil måtte holde igjen på renteskruen helt til neste sommer, dersom tallknuserne i Nordea får rett. Sentralbanksjefen kan ikke uten videre øke norske renter uten at kronekursen går i taket, når internasjonale renter holdes lavt.

Derfor vil Norges Bank måtte holde igjen, mener banken. Første rentehopp kommer ikke før om ett år, og ved utløpet av 2013 vil styringsrenta ligge på 3,25 prosent. Det er kun ett prosentpoeng mer enn dagens styringsrente.

Og etter alt å dømme vil husholdningene gå mot en billigere strømvinter enn det som har vært tilfellet de siste par årene, etter at sommerens plaskregn har ført til fulle vannmagasiner.

Husholdningenes kjøpekraft ventes å øke med 2 prosent de kommende to årene, fordi den nominelle lønnsveksten overstiger inflasjonen. I siste pengepolitiske rapport legger også Norges Bank til grunn en betydelig reallønnsøkning de neste årene.

Kathrine Boye, seniorøkonom i Nordea

Senioranalytiker Kathrine Boye i Nordea.

Foto: Nordea

- Vanskelig for Norges Bank

Vedvarende lave renter og en stabil arbeidsledighet vil føre til at boligprisene her i landet fortsetter kraftig oppover, med til sammen 17 prosent de nærmeste to årene .

Selv om boligbyggingen øker kraftig, klarer ikke veksten i nye boliger å henge med veksten i antall husholdninger her i landet. Dermed øker presset i markedet.

Den kraftige boligprisveksten vil skape en hodepine for Norges Bank, mener Nordea.

- Dette vil gjøre at fallhøyden i boligmarkedet øker. Spørsmålet er hvordan Norges Bank vil forholde seg til det. De kan velge å legge mer vekt på boligprisene i sin rentesetting, sier senioranalytiker Kathrine Boye.

I klartekst betyr det å skru styringsrenta opp for å kjøle boligprisene ned.

Dilemmaet er at høyere renter styrker kronekursen som i sin tur gjør det verre for norsk eksportindustri å selge sine varer til utlandet.