NRK Meny
Normal

Kraftig økning i lottosalget i USA

Til tross for at USA sliter med økonomiske problemer - eller kanskje på grunn av det - har salget av lottokuponger nådd nye høyder over hele landet.

Lottokupong i USA

En studie ved Cornell University fra 2004 viser at lotterisalget går opp når økonomien blir svekket. Arkivfoto.

Foto: Keith Srakocic / Ap

28 av 41 delstater i USA har hatt en økning i salget av lottokuponger i år, viser tall fra lotterimyndighetene som avsluttet regnskapsåret i juni.

17 av delstatene satte nye salgsrekorder i år, skriver USA Today.

I delstaten Arizona økte salget av lottokuponger med seks prosent sammenlignet med fjoråret. I Iowa og Pensylvania var salgsveksten på henholdsvis 5,9 og 4,6 prosent.

– Billig underholdning

Kate Sweeny - assisterende professor i psykologi ved University of California, Riverside - sier at lykkespill blir mer attraktivt når mennesker føler en mangel på kontroll over hendelser som er større enn dem selv, som for eksempel økonomi.

Jeff Anderson er leder av arbeidsutvalget i Nord American Association of State og Provincial Lotteries, som representerer 52 lotterier i USA og Canada.

Han sier salgsveksten oftest gjenspeiler endringer i lykkespillet.

– Jeg har ikke empirisk grunnlag for å si om økningen skyldes økonomiske nedgangstider, men generelt er lotto en billig underholdning, sier Anderson.

– Lotterisalget går opp når økonomien går ned

En studie ved Cornell University fra 2004 viser at lotterisalget går opp når økonomien blir svekket.

– Men det er ikke tendenser for at folk bruker mer penger på andre billige former for underholdning, sier Garrick Blalock som er førsteamanuensis i økonomi ved universitetet.

– Jeg tror det har mye å gjøre med økonomien, sier Abel Reynoso, som jobber på en bensinstasjon i Desert Hot Springs i California.

Flere studier av statlige lotterier i USA viser at personer med lav inntekt bruker en høyere prosentandel av inntekten på lotto, enn velstående personer.

14 millioner uten jobb

USA fikk ingen vekst i sysselsettingen i august.

Offisiell statistikk viste at arbeidsløsheten holdt seg uendret på 9,1 prosent, et langt verre resultat enn de fleste amerikanske økonomer hadde regnet med.

De amerikanske forbrukerne viser ingen lyst til å bruke penger, og dermed ansetter heller ikke næringslivet flere medarbeidere, sa økonomene.

Fredagens tall fra arbeidsdepartementet i Washington bekrefter at 14 millioner amerikanere nå er uten jobb.