Hopp til innhold

OECD ber rike land betale

Ifølge OECD vil verdens bruttonasjonalprodukt fordobles innen 2030, og beregninger organisasjonen har foretatt viser at en prosent av veksten kan redusere utslippene av CO2 med en tredel. OECD mener rike land bør betale regningen.

OECDs generalsekretær Angel Gurrìa var i fjor på besøk i Norge.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

I dag presenterte OECD en fersk rapport med organisasjonens miljøutsyn fram mot 2030 på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var vertskap og til stede sammen med statsminister Jens Stoltenberg.

- OECD er blitt miljøvernere

- Det er fantastisk at OECD som har dominert den økonomiske tekning i den rike del av verden i 50 år, mobiliserer hele sin tyngde for miljøet. Nå snakker generalsekretær Angel Gurria som en miljøverner som konkurrerer ut både Frederic Hauge og meg,sier miljøvernminister Erik Solheim til NTB.

Nødvendige tiltak koster lite

- Hovedbudskapet er kanskje at det er mulig å gjøre noe med alle miljøproblemene hvis man fører en fornuftig politikk. Og det behøver ikke koste veldig mye heller, det kan til og med være fornuftig fra et økonomisk synspunkt, sier miljødirektør Lorents G. Lorentsen i OECD.

Ifølge OECD vil verdens bruttonasjonalprodukt fordobles innen 2030, men beregninger organisasjonen har foretatt viser at det å redusere utslippene med en tredel kun vil kreve noe over 1 prosent av veksten. Og OECD er helt klar på hvem som bør betale.

- De rike landene har bidratt mest til de økte utslippene og må bære brorparten av byrdene, sier Lorentsen.

De store forurenserne må bidra

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er helt naturlig at OECD lanserer en miljørapport. - Det er en nær sammenheng mellom økonomisk utvikling og miljøspørsmål. Vi er nødt til å finne en måte å kombinere disse størrelsene på, sier Stoltenberg.

OECD anfører i rapporten at miljøkampen er nytteløs uten at store forurensere som Brasil, Russland, Kina og India blir med på laget. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er enig:

- Dette er jo snakk om halve menneskeheten, så det skulle bare mangle. En omvei om USA er nøkkelen. En ny amerikansk president må komme med i klimaforhandlingene, og da er jeg overbevist om at land som Kina og India vil følge etter, sier han.