NRK Meny
Normal

Obamas finansreform i havn

Etter et 19 timers maratonmøte ble Kongressen enig om den mest omfattende finansreformen siden den
store depresjonen på 30-tallet.

Finansdebatt i Kongressen

Senatets leder av bankkomiteen Christopher Dodd (i midten) i en pause med senator Jack Reed (høyre) i en pause i den lange reformdebatten i natt.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Reformen er en av Barack Obamas mest prioriterte oppgaver. En fornøyd Obama sa fredag morgen at reformen vil holde Wall Street i ørene og bidra til å hindre et nytt økonomisk sammenbrudd.

Les også: Obama oppe til deleksamen
Les også: - Obama eneste som kan presse
Les også: Obama kjemper for bankreform

– Vi er i ferd med å vedta den strammeste finansreformen siden den store depresjonen. I morges ble Huset og Senatet enige om 90 prosent av det jeg foreslo da jeg innledet denne kampen, sa han i Det hvite hus.

Obama var spesielt tilfreds med at han kunne ta med seg nyheten om reformen i bagasjen til toppmøtene i G8 og G20 i Toronto og slik vise at USA går foran med et godt eksempel.

Regulering av finanssektoren er et av temaene som topplederne skulle drøfte i helgen, og som USA og Europa ikke er helt enige om.

Vannet ut

Pakken som felleskomiteen mellom Representantenes hus og Senatet forhandlet seg fram til, strammer inn på bankenes adgang til å handle og spekulere, stiller strengere krav til bankenes kapitalreserver og styrker reguleringen av derivathandelen.

Men versjonen som demokrater og republikanere etter harde forhandlinger gjennom hele natta ble enige om, er likevel vannet ut i forhold til det som Obama og Demokratene i utgangspunktet ønsket.

Demokratenes opprinnelige forslag gikk ut på at bankene måtte skille ut i uavhengige filialer det meste av de mest risikable finanstransaksjonene som bidro til finanskrisen i 2008. Den amerikanske staten måtte bruke hundrevis av milliarder dollar på å redde bankene og finanssektoren fra sammenbrudd.

Beholder mye

Men i versjonen som nå blir sendt til de to kamrene for endelig godkjenning, får bankene likevel beholde mye av den lukrative, men risikable handelen.

De skal blant annet fortsatt få handle med derivater som er basert på valuta, renter og gull og sølv og derivater som har til formål å begrense risikoen.

På den annen side må de kvitte seg med andre typer derivater som er basert på landbruksprodukter, energi og metall og de omstridte credit default swaps, som er en type spekulasjonsforsikring.

Forslaget, som likevel er det mest omfattende reguleringsforslaget siden 30-årene, omfatter også bedre forbrukerbeskyttelse.

Vedtas til uka

Det er ventet at både Senatet og Representantenes hus i løpet av neste uke vedtar den endelige versjonen av loven, selv om det ikke er tvil om at den vil redusere finanssektorens lønnsomhet med milliarder av dollar.

Republikanerne og konservative demokrater strittet lenge imot de strengeste elementene av reformen, og Wall Street brukte flere hundre millioner dollar på å drive lobbyvirksomhet imot den.

Men til sjuende og sist var det ikke mulig selv for næringslivsvennlige republikanere å stemme imot, selv om reformen kommer fra Obama, siden alle meningsmålinger viser at et stort flertall av amerikanerne er rasende på Wall
Street.