NRK Meny
Normal

Nyter godt av billig strøm i sør

Store forskjeller i strømprisene i Norge i år har spart strømkundene i Sør-Norge for tre mililarder kroner på tre måneder, sammenliknet med Midt- og Nord-Norge.

Strømpriser i Norge
Foto: Grafikk: / NRK

I Ålesund sitter privatkunde Arne Eckholm og synes det er urettferdig at han skal betale mer enn dobbel pris for den samme strømmen.

- Jeg har ganske stort hus, men likevel. Jeg kjenner folk i Oslo-området som betaler to og et halvt tusen for et stort rekkehus. Da er det underlig at vi betaler nesten tre ganger så mye, sier Eckholm.

Strøm på billigsalg i år

Flere viktige overføringskabler i landet og ut av landet har vært ute av drift i lange perioder.

Les: Miner i Oslofjorden gir billigere strøm

Strøm er ferskvare, og når den ikke kan flyte fritt, blir den innelåst i Sør-Norge mens vannmagasinene fylles opp.

Da går strømmen på billigsalg, men bare til søringer. I perioder har prisen sør for Dovre vært en firedel av børsprisen andre steder.

For alle områder unntatt Sør-Norge ble spotprisen doblet fra andre kvartal 2007 til andre kvartal i år, som følge av økte brensels- og CO2-utslippskostnader.

I Sør-Norge holdt prisen seg nesten uendret på 17 øre/kWh. Det er mindre enn 50 prosent av prisen i de andre nordiske områdene.

Strømkunder har spart milliarder

NVE beregner at strømkundene i Sør-Norge har tjent tre milliarder kroner på lavere strømregning bare i annet kvartal - det vil si fra april til juni.

Kundene i Midt- og Nord-Norge har betalt langt mer for samme vare, fordi linjene er dårligere der - slik at strømmen ikke flyter like fritt og billig, forklarer fungerende seksjonssjef Ellen Skaansar i Norges Vassdrags- og energidirektorat.

- Det at prisene i Midt- og Nord-Norge har vært sammenfallende med resten av Norden, viser at det har vært færre begrensninger i disse områdene enn i Sør-Norge, sier Skansaar.