Hopp til innhold

Nyboligsalget tar seg kraftig opp

Salget økte med 167 prosent, og boligene blir stadig billigere. Men det er fortsatt alt for tidlig å friskmelde markedet for nye boliger.

Salget av nye boligertar seg kraftig opp
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Salget av nye boliger økte med 167 prosent i forhold til siste kvartal i fjor, da det var tilnærmet bom stopp i salget av nye boliger.

Men salgsøkningen kommer fra svært lave nivåer, og salget ligger mer enn 30 prosent lavere enn første kvartal 2008.

Det ble knapt solgt nye leiligheter i hele fjor, og også enebolig og småhussegmentet ble gradvis mer og mer rammet av den vanskelige markedssituasjonen i kjølvannet av en stadig mer forverret finanskrise, i følge Boligprodusentene.

På bedringens vei

- Vi hadde et forferdelig fjerdekvartal, men nå begynner deler av markedet å stabilisere seg, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til NRK.

Han mener imidlertid at det er for tidlig å snakke om at markedet er friskmeldt, men er likevel forsiktig optimist.

"Det mest positive resultatet vi ser av 1. kvartalsmålingen, er at solgte boliger viser en kraftig økning samt at ordrereserven øker markant", heter det i en pressemelding.

Spekulanter gir dårlig marked i Oslo

Jæger sier til NRK at markedet for nye leiligheter i Oslo og Trondheim fortsatt ligger nede for telling.

Grunnen er at svært mange boliger ble kjøpt på spekulasjon om fortsatt prisvekst i boligmarkedet mot slutten av oppgangsperioden. Når prisnedgangen kom ble markedet oversvømmet av boliger som ingen ville kjøpe.

- Markedet vil ikke fungere igjen før overliggerne er borte. Jeg er sikker på at det vil ta seg opp igjen, men det vil ta mer tid i Oslo enn ellers i landet, sier Jæger.

Prisene på nye boliger faller

Tallene viser at det blir billigere å kjøpe splitter nye boliger. Det er kanskje ikke er så rart siden også markedet for brukte boliger har gått svært tregt, med fallende priser.

Den gjennomsnittlige nye boligen koster ved utløpet av første kvartal i år 1 363 000 kroner, ned fra 1 420 000 kroner fra toppen i tredje kvartal 2008.

Prisene er likevel 45 prosent høyere enn ved utløpet av første kvartal 2003.