Hopp til innhold

Varsler storoffensiv mot svart arbeid

21.000 virksomheter i en rekke bransjer hvor det er mye svart arbeid må fra nyttår føre lister over alle som jobber der. Skatteetaten skal i 2014 gjennomføre 5.000 uanmeldte kontroller - og varsler om bøter i titusenkronersklassen.

Kim Söderberg skifter dekk hos Oljeskiftexpressen i Kirkeveien

Mekaniker Kim Söderberg skifter dekk hos Oljeskiftexpressen i Kirkeveien i Oslo. Han hilser eventuelle kontrollører fra Skatteetaten velkommen inn.

Foto: Johan B. Sættem

Kim Söderberg, mekaniker hos Ooljeskiftexpressen i Oslo

- Vi gjør det vi er best på, som er å skifte dekk og olje. Kundene får selv avgjøre om de vil bruke oss eller noen som driver svart, sier Kim Søderberg, som jobber hos Oljeskiftexpressen i Oslo.

Foto: Johan B. Sættem

Da NRKs reportasjeteam kommer på uanmeldt besøk hos et bilpleie-firma i Oslo sentrum møter vi en daglig leder som ikke snakker snakker norsk. Da vi ba om et intervju, sa vedkommende nei med begrunnelsen at han ikke var daglig leder likevel.

Men de kan skifte dekk for 250 kroner, samme pris som det koster for både innvendig og utvendig vask.

Vi vet at i disse bransjene som nå må føre personnallister er det mye svart arbeid. Det ødelegger konkurransen, og skaper en uholdbar situasjon

Hans Christian Holte, skattedirektør

Det er ikke et prisnivå som Kim Söderberg, mekaniker hos Oljeskiftexpressen i Oslo kan konkurrere med. Han sier at det ikke er uvanlig at folk snur i døra fordi de kan skifte dekk billigere andre steder.

– Men de fleste kundene som kommer velger oss selv om de kan få det for 200 kroner lenger nede i gata. Her får kunden kvittering. Kunden får det de betaler for. Jeg tror de som gjør det svart ikke har like god peiling på hva de gjør som vi som jobber hvitt, hva gjelder bolter og dekkstørrelse. Det handler om sikkerhet, det synes jeg kunder bør prioritere, sier Söderberg.

Han sier at Skatteetatens kontrollører er velkommen på besøk og mener alle er tjent med hvitt arbeid.

Skal svart arbeid til livs

Da det svenske Skatteverket innførte krav om personallister i 2007, dukket det opp 6.000 «hvite» ansatte i løpet av det neste året.

Ifølge en undersøkelse fra 2009 om effekten av innføringen av personallister i Sverige, anslås det at mer enn en milliard svenske kroner ekstra ble oppgitt som lønnsinntekt i 2007 og 2008 som følge av tiltaket.

Skatteetaten skal sjekke bilpleie

Jo lavere priser, jo større sannsynlighet for at det drives svart. Bilpleie er en av bransjene hvor det er mye svart arbeid.

Foto: Illustrasjonsfoto: NRK

Fra nyttår blir det langt vanskeligere å drive svart også i Norge, når alle bedrifter i utvalgte bransjer må føre lister over alle som jobber der, og når de jobber.

Alle som driver med bilpleie, dekkskift, frisørsalonger og skjønnhetspleie samt alle restauranter vil få brev fra Skatteetaten i løpet av desember. Brevet inneholder krav om å føre personallister over hvem som jobber der.

Skatteetaten og lokale kemnerkontorer skal gjennomføre tusenvis av kontroller i 2014.

Skattedirektør Hans Christian Holte bedyrer at tiltaket ikke skal bety langt mer byråkrati, hverken i det offentlige eller i det private.

– Vi vet at i disse bransjene som nå må føre personnallister er det mye svart arbeid. Det ødelegger konkurransen, og skaper en uholdbar situasjon, sier han.

Skatteetaten sier den vil prioritere kontroll av virksomhetene som har høyest risiko, og vil besøke disse flere ganger.

Kontrollene er ventet å avdekke andre lovbrudd, og dermed ytterligere bidra til å redusere den svarte økonomien.

Risikerer titusener i bøter

Holte sier at det er de enkelte virksomhetene som skal føre listene, og at det neppe vil føre til vesentlig merarbeid hverken i bedriftene eller det offentlige.

Samtidig planlegger etaten at hundrevis av kontrollører i løpet av 2014 skal gjennomføre 5.000 kontroller. De som kontrolleres og ikke har alle oppført på personallister vil merke det på lommeboka.

– De vil få et gebyr på ca 15.000 kroner i første omgang, dersom det eksempelvis er to personer som ikke er oppført på listen. Vi vil også følge opp med nye kontroller og eventuelt enda høyere gebyrer i neste omgang, sier Holte.

Mer om de nye reglene om personallister kan du lese her.

Skattedirektør Hans Christian Holte

Skattedirektør Hans Christian Holte varsler en storstilt kontrollvirksomhet i året som kommer innen bransjer som har mye svart arbeid.

Foto: Johan B. Sættem