Det ble ny børsrekord

Oslo Børs har de siste ukene steget jevnt og trutt. I det siste har investorer og meglere vært spente på om børsindeksen klatrer over den seks år gamle rekorden.

Oslo børs med høstløv foran
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Og det ble ny all-time-high på Oslo Børs i dag.

Børsindeksen åpnet oppover og passerte 520 fra start i morges.To timer etter åpning er indeksen oppe og snuser på 523 poeng. Lenge så det ikke til at det ville bli ny rekord i dag. Men nå i ettermiddag fortsatte kursene å klatre, og nå rett før klokken 16 passerte indeksen den magiske grensen på 524,37, som er den forrige rekorden fra juli 2007.

– Det at det ikke ble budsjettkrise i USA har bidratt til oppgangen. Børs-oppgangen er nok mer en refleks av internasjonale forhold enn av norske, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Oslo Børs har vært gjennom en turbulent tid de siste årene, i likhet med verdens børser.

– Det er de store internasjonale investorene som har kjøpt seg inn i markedet, som vanlig. De står for godt over halvparten av handelen på Oslo Børs, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs.

– Så småinvestorene har ikke fått med seg oppgangen i det siste?

– Det er ikke småsparerne som dominerer nei, sier Eikrem.

Les også: Årets verste børsfall

Mens mange andre børser har gjenfunnet gamle rekorder siden før finanskrisen, har investorene vært mer forsiktige her i landet.

Les også: På vei mot ny finanskrise?

Seks år siden smellen

De siste ukers oppgang har likevel båret bud om at etternøleren Oslo Børs skulle sprenge den gamle rekorden fra juli 2007,- på 524,3 poeng.

Finanskrisen rammet verdens børser med full tyngde høsten 2008. Finanskrisen var en omfattende krise i verdens finansielle system. Særlig ble banker og finansforetak rammet. Krisen rammet først USA og spredte seg siden til mange europeiske land.

Krisen hadde sitt utspring i at prisen på mange gjeldspapirer, særlig knyttet til det amerikanske boligmarkedet, hadde blitt for høy – en typisk finansboble.

Høsten 2008 brøt deler av det internasjonale finansmarkedet fullstendig sammen, da mange av verdens største forretningsbanker kviet seg for å låne hverandre penger.

Myndighetene over i mange land måtte stille opp for å finansiere sine respektive finanssystemer. Høsten 2008 startet en alvorlig lavkonjunktur i de fleste industrialiserte land.


Forsiktig oppgang

Oslo Børs stiger mandag, i takt med positiv utvikling på de amerikanske og asiatiske børsene fredag og mandag.

Hovedindeksen steg den første timen etter børsåpning til 520,94, opp 0,29 prosent. Og fortsetter nå i formiddag oppturen. Halvannen time etter åpning er indeksen opp med 0,34 prosent til 521, og klokken 11 er indeksen over 522 før den nå altså sluttet på 525, litt over den gamle all-time-high.

.Her kan du følge indeksen på Oslo Børs.