For norske selskaper som opererer i enkelte deler av verden er korrupsjon nærmest uungåelig. Aller størst er problemet i Asia og Afrika.
– Det med korrupsjon var helt annerledes enn hva vi hadde tenkt. Vi trodde at vi bare kunne svinge unna, men det kunne vi ikke, sier Sigurd Slåttland.
Han er sjef og direktør i Slåttland-gruppen, en mellomstor mekanisk bedrift i Rakkestad i Østfold. For fem år siden flyttet han deler av virksomheten sin til det sørlige Vietnam.
Selskapet greide å holde seg unna bestikkelser og korrupsjon i etableringsfasen, selv om det er vanlig å betale for å få lisenser. Slåttland mente selv de hadde strenge nok etiske retningslinjer og trodde alle de ansatte fulgte reglene.
Etter en periode forsto ledelsen at noe var galt. Problemet lå på innsiden av bedriften, blant enkelte av de vietnamesiske mellomlederne.
– Vi er jo ganske naive av natur i Norge og har tro på at tillit er det som gjelder, men det er faktisk ikke helt slikt her nede.
Flertallet har korrupsjons-erfaringer
NRK har vært i kontakt med 70 norske selskaper som operer i utlandet - først og fremst i Asia og Afrika.
De fleste opplyser at de har kjennskap til, erfaring med, eller har vært involvert i korrupsjon. De vil ikke la seg intervjue om det som kan skape negativ oppmerksomhet.
I Slåttlandgruppen er de åpne om sine opplevelser.
Med sine 400 ansatte er Slåttland-gruppen en stor underleverandør til offshore og shippingindustrien. Produktene lages i Vietnam og selges i Rakkestad i Østfold.
I Vietnam er mye annerledes. Korrupsjon er et problem, men tildels akseptert og en del av landets kultur.
- YTRING-KOMMENTAR: – Norske selskaper i utlandet møter korrupsjons-presset daglig
– Det er helt normalt å få «kickbacks». Du kjøper noe for ditt firma, så får du litt tilbake fra han du kjøper fra. Det kan være i form av helst penger, men også varer, tjenester, gjentjenester og slike ting. Vi har sagt ifra fra første stund om at dette ikke er lovlig, men likevel så skjer det.
Tilliten var misbrukt og det var tifeldigheter som gjorde at Slåttland-ledelse oppdaget det som foregikk.
– Vi fikk samme produksjonsfeil til Norge gang etter gang. Vi sender jo avviksmeldinger, følger opp og krever en del ting. Så ser vi at vi har hatt noen i vårt system som har sagt «jeg lukker øya dersom du betaler meg». Det er jo ikke greit. Når vi oppdager det må vi gjøre tiltak. Det er veldig kort prosess, de må ut på dagen, sier koordinator i Slåttland Mekaniske, Marthe Chr. Haneborg.
– Folk dør av korrupsjon
Korrupsjon ses på som et økende problem. Konsekvensene av denne typen kriminalitet er alvorlige, får NRK opplyst fra OECD, Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.
– l enkelte land er det svært vanskelig å gjøre forretninger uten å smøre folk. Det ødelegger markedet fordi det fører til en feilplassering av ressursene. Det får også betydning for konkurrentene, sier avdelingsdirektør Nicola Bonucci ved OECDs hovedkvarter i Paris.
Og det viktigste av alt, ifølge Bonucci, det underminerer folks tillit i landene det gjelder.
Korrupsjon kan føre til at lisenser gis på feil grunnlag, og at kontrollene ikke gjøres ordentlig på grunn av bestikkelser.
Da forsvinner penger fra offentlige budsjetter. Det blir mindre å bruke på sikre veier, gode sykehus og trygge samfunn.
Det er med andre ord mannen i gata som til syvende og sist blir offeret for korrupsjonen.
– Jeg hater uttrykket «hvitsnipp-forbrytelser». Det gir inntrykk av at det egentlig ikke dreier seg om kriminalitet. Men faktum er at folk dør av det, forteller Bonucci.
– Problemet er at verken du eller jeg er klar over det. Du vet ikke at en del av skatten du betaler går med på å bestikke offentlig ansatte, betale godtgjørelser til politiske ledere eller mellommenn, sier Bonucci ved OECD.
– Dollar får ting til å skje
Til tross for korrupsjons-avsløringene har Slåttland-gruppen blitt værende i Vietnam. Selskapet har imidlertid strammet kontrollen ytterligere og stoler ikke på noen.
Basert på egne erfaringer tror Østfold-bedriften at norske selskaper er involvert i korrupsjon i langt større grad enn det vi hjemme i Norge er klar over.
– Ja det tror jeg. Dersom det er samme mekansismer på andre steder som her, så vil jeg tørre å påstå at det er en god del ja, sier direktøren.
– Du står i et dilemma med å komme i gang. Tida begynner å fly fort og ting koster penger. Det er veldig lett å legge noen dollar i et papir for å få ting til å skje, legger Slåttland til.
Ett norsk selskap er dømt
Kun ett norsk selskap er dømt i Norge for korrupsjon i utlandet.
Norconsult, ett av Norges største ingeniørselskaper, gikk i 2003 gikk inn i et prosjekt i Dar-es-salaam iTanzania. Jobben gikk ut på å ha byggeledelsen i et større vann- og avløpsprosjekt.
I fjor ble Bærum-selskapet dømt i Borgarting lagmannsrett til å betale en bot på 4 millioner norske kroner for å ha vært involvert i korrupsjon i Tanzania-prosjektet.
Dommen slo fast at ansatte fra selskapet betalte hundretusener i bestikkelser til vann- og avløpsetaten i Dar-es-salaam.
Én av de tre ansatte ble frikjent i lagmannsretten fordi det ikke ble unnet bevist at han forstod pengeutbetalingene var korrupsjon.
Norconsult ønsker ikke å kommentere dommen. Den er ikke rettskraftig fordi selskapet har anket, og saken skal opp i Høyesterett om noen uker.