Norske bankkort rammet i innbrudd

Et datainnbrudd i Spania fører til at alarmen går i alle banker i Europa. Tusenvis, kanskje flere hundre tusen, må nå få nytt bankkort.

Visa-kort

Nå bør norske kortbrukere sjekke kontoutskriften nøye, sier kommunikasjonsdirektøren i Norges største bank, DnB NOR.

Foto: Hilde Røiseland / NRK

Innbruddet har skjedd i en datamaskin som tar i mot og lagrer informasjon etter at kunder har brukt kortene sine.

Det er altså ikke en enkelt butikk-terminal som er tappet for informasjon.

Fikk informasjon tirsdag

– Vi fikk opplysningene om dette tirsdag ettermiddag, uten at vi kjenner omfanget ennå, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea til NRK.no.

Rune Kibsgaard Sjøhelle

Rune Kibsgaard Sjøhelle.

Foto: Nordea

Han bekrefter at innbruddet er i Visa- og Mastercard-systemet. Det er altså personer som har brukt Visakort eller Mastcard som er rammet av det store datainnbruddet.

– Det er trolig turister i Spania som er rammet, sier Sjøhelle.

Også Norges største bank DnB NOR har mottatt informasjonen om svindelen, får NRK.no opplyst av kommunikasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen.

Norske banker vil nå få oversendt lister over hvilke kort som kan ha blitt brukt i systemet som er tappet. Sjøhelle i Nordea sier at man da tar ut godt monn i forhold til der man tror datainnbruddet kan ha skjedd.

Alle europeiske banker

Trond C. Brekke, pressekoordinator for Visa Europe i Norge, sier til NRK.no at slik informasjon sendes over til bankene, som da tar beslutningen om hva som skal gjøres.

Ifølge kommunikasjonsdirektøren i Nordea sendes kortseriene til alle bankene som trolig er berørt, og i denne saken kan det være alle bankene i Europa.

Aud-Helen Rasmussen informasjonsdirektør i Dnb NOR

Aud-Helen Rasmussen.

Foto: Dnb NOR

Det første bankene da gjør er å sjekke opp mot svindelsaker som de allerede har avdekket, og å sjekke kortbruk i to land samtidig. Deretter begynner bankene en kombinasjon av sperring av kort og overvåking.

– Alle berørte kunder vil få beskjed, sier Sjøhelle.

Flere måneder tilbake

Informasjonssjef Anders Bigseth i Teller (tidligere Visa Norge AS) sier at det er rapportert om liknende misbruk tidligere i år.

- Vi har også sett tilfeller hvor kort er misbrukt for flere måneder siden. Men det er for tidlig å si om dette henger sammen med det angivelige datainnbruddet, sier han.

Har du vært i Spania i vår eller i sommer, bør du nå være på vakt.

Bigseth har ikke nøyaktig oversikt over hvor mange norske banker som er blitt varslet, men bekrefter at det er mange.

– Vi har varslet alle banker som vi har sett har kunder som har vært i Spania. Det er mange banker, ja, sier Bigseth.

Han forteller at i en sak som denne vil kortbrukerne normalt få dekket sine tap, og at oppgjøret i etterkant får stå mellom bank, kortutsteder og eventuelt stedet der svindelen har skjedd.

– Du føler deg paranoid, men gjør det!

Sjøhelle i Nordea har følgende råd til kortbrukere, og de gjentar han gjerne gang på gang:

Skjul koden! Du føler deg paranoid, men gjør det likevel. Det er det enkleste rådet. Du vet aldri hvem som står bak deg eller om noen filmer deg.

Bruk chip! Å bruke den lille mikrochipen på bankkortet gjør kortbruk sikrere enn før, og det går an å bruke den i flere og flere land.

Sjekk utskriften - selv om du ikke har vært i Spania

Rasmussen i DnB NOR oppfordrer alle til å sjekke kontoutskriften sin nøye, om du har vært i Spania eller ei.

– Visa og Mastercard iverksetter tiltak, men alle bør ha et aktivt forhold til kontoutskriftene sine, sier Rasmussen. Og hun legger til:

– Det er ingen grunn til bekymring, men ser du noe unormalt bør du ta kontakt med oss.