NRK Meny
Normal

Norge utvider kreditten til Island

Norge vil gi krisehjelp til Island, og utvider kreditten på Nordisk toppmøte i dag.

Island
Foto: REUTERS/Bob Strong (ICELAND

Finanskrisen har så langt rammet Island aller hardest, og krisen på Island er tema når de nordiske statsministrene møter i Finland i dag.

- Jeg håper å kunne forklare situasjonen og hvilke muligheter vi har, sa Islands statsminister Geir Haarde til NRK i Politisk Kvarter i morges.

- Hva blir hovedbudskapet ditt på møtet i ettermiddag?

- Jeg legger vekt på at uansett krise, har vi i bunn og grunn en sterk og god økonomi. Den skal vi bygge videre på når vi kommer oss ut av krisen, kanskje om ett eller to år. Vi har gode eksempler å følge, sier Haarde.

Liten med viktig

Norge vil bidra både gjennom det internasjonale pengefondet (IMF), og ved å utvide kreditten til den islandske statsbanken, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Det som er mest aktuelt er å forlenge og eventuelt utvide den låneadgangen Island har fått i Norges Bank. Den fikk de i vår, og utløper i utgangspunktet ved årsskiftet, sier Stoltenberg til NRK.

- Er dette solidaritet?

- Ja det er det. Island er et land som står oss nært, men som naboer er vi tjent med å vise at vi kan få til trygghet og stabilitet. Det handler nemlig også om egeninteresse, sier Stoltenberg.

Han fortsetter:

- Island er et lite land, men de har en viktig økonomi i Norden.

Bedre enn at Russland låner ut

Som første vestlige land på over tretti år skal Island motta et kriselån fra det internasjonale pengefondet (IMF). Lånet er på 14 milliarder norske kroner. Stoltenberg er glad for Island valgte IMF framfor å låne penger av russerne, slik de først jobbet for.

- Jeg mener det er en bedre løsning at IMF kommer inn og lager en avtale som kan være grunnlaget for noe nordiske land bygger på. Det er et mye tryggere og bedre opplegg enn at bare ett land står for hele låneadgangen, sier han.

- Nå er et nordisk samarbeid viktig

Men bankkrisen som har veltet de tre største bankene på Island truer fortsatt med å gjøre hele landet til et konkursbo.

Lørdag gikk 2000 mennesker i demonstrasjonstog i Reykjavik og forlangte at både statsminister og sentralbanksjef må gå av. Men uansett hvem som har skyld i den dype krisen Island er inne i, mener Stoltenberg at både Norge og resten av Norden må stille opp.

- Jeg mener at de nordiske land tradisjonelt står nær hverandre. Island kommer til å oppleve fall i nasjonalinntekt, økt arbeidsledigheten og en voldsom vekst i statsgjelden. Hvis det nordiske samarbeidet skal ha noen mening er det i nettopp denne typen situasjoner.