Hopp til innhold

Norge låner 55 milliarder til IMF

Norge gir Det internasjonale pengefondet (IMF) et lån på 55 milliarder kroner.

Statsminister Jens Stoltenberg

– Det er i Norges interesse, sier statsminister Jens Stoltenberg om milliardlånet til Det internasjonale pengefondet (IMF).

Foto: David Krekling / NRK

– Norge har i dag tilbudt IMF et lån på 55 milliarder kroner for å bidra til å stabilisere europeisk økonomi, sa statsminister Jens Stoltenberg på sin halvårlige pressekonferanse i dag.

Årsaken er at det er i Norges interesse, forklarte han.

Samtidig gjør han det helt klart at pengene skal betales tilbake til Norge. Det kommer til å gi Norge en milliardgevinst, ifølge Stoltenberg.

– Dette er ikke en gave, men et lån som vi skal ha rente på og som har god sikkerhet. Det er en god og trygg rente, og det vil være renteintekter i milliardklassen på dette, sa statsministeren.

Landene som skal låne pengene gjennom IMF må tåle velferdskutt. Det bekymrer imidlertid ikke Jens Stoltenberg at Norge kan komme til å tjene gode penger på disse velferdskuttene i andre land.

– Dette er et bidrag til å løse de grunnleggende problemene, nemlig at disse landene er i et stort uføre. De må få ned underskuddene, opp veksten og ned arbeidsledigheten. For å låne penger må det stilles krav, hvis ikke ville vi kastet gode penger etter dårlige. Derfor er man nødt til å stille krav når man går inn i slike land, sa Stoltenberg.

– Sakte, men sikkert i gal retning

– Vi gjør det fordi det er i vår interesse at vi greier å skape såpass mye orden i verdensøkonomien at man kommer ut av den krisen vi nå sakte beveger oss inn i. Vi går sakte, men sikkert i gal retning, understreket Stoltenberg.

– Nå må man gjøre noe med det, og det å sikre tilgang på lån, er et av de viktigste bidragene for å få Europa og internasjonal økonomi ut av de problemene de står i. Norge er villig til å bidra til det, sa Stoltenberg.

Nye lån skal, ifølge regjeringen, bidra til å sikre at IMF har tilstrekkelig utlånskapasitet til å møte medlemmenes behov for krisefinansiering.

I en pressemelding skriver Statsministerens kontor at eurolandene mandag lovet å stille 150 milliarder euro I lånemidler til disposisjon for IMF.

– Ikke spørsmål om når vi rammes, men hvordan

Stoltenberg brukte store deler av pressekonferansen på å advare mot en urolig økonomisk fremtid.

– Det er ikke et spørsmål om når vi vil merke den europeiske finanskrisen, men hvordan vi vil merke den, sier han.

– De fleste økonomiske data vi har fått fra sommeren til nå, har vært dårlig nytt. Alle håpet på stabilisering eller nedgang i arbeidsledigheten i Europa, men med mellom 22 og 23 millioner arbeidsledige øker det. Samtidig øker rentene land som Italia og Hellas må betale for å låne penger.

I tillegg til finanskrisen mener Stoltenberg det er tre saker som vil prege Norge i 2012:

  • 22. juli
  • Samhandlingsreformen
  • Miljø