NRK Meny
Normal

Nordea henter inn 22 milliarder

Den nordiske banken Nordea tar konsekvensene av finanskrisen og henter inn 2,5 milliarder euro, om lag 22 milliarder kroner, gjennom en aksjeutvidelse.

Nordea
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Stolt og ydmyk Nordea-sjef

I tillegg reduseres utbyttet for 2008 med en halv milliard euro. Ifølge banken selv er dette ”proaktive” tiltak for å gjøre banken bedre rustet til å møte tøværet i verdensøkonomien.

Nordeas tre største aksjonærer er den svenske staten, forsikringsselskapet Sampo Oyj og Nordea-Fonden. Disse stiller opp med 49 prosent av pengene under visse betingelser.

De resterende 51 prosentene garanteres av storbankene Merrill Lynch og J.P. Morgan.

– Jeg setter pris på den sterke støtten fra våre nåværende aksjonærer til disse tiltakene for å styrke kapitalen, som gir oss en ekstra kapitalbuffer for vanskelige markedsforhold og usikre makro-økonomiske utsikter. Nordea har en sterk posisjon og er godt forberedt på et utfordrende 2009. Tiltakene for å styrke kapitalen gir oss økt fleksibilitet til å utnytte kredittverdige forretningsmuligheter, sier konsernsjef Christian Clausen.

Høyere tap enn ventet

Som de fleste banker merker Nordea finanskrisen godt. I fjerde kvartal 2008 hadde banken et utlånstap på 320 millioner euro, noe som var nesten dobbelt så mye som analytikerne ventet på forhånd.

LES: Fryser lederlønninger

LES: Slik forsterkes krisepakken

– Tap på utlån gikk opp som forventet på grunn av den økonomiske nedgangen, og de vil fortsette å være på et høyt nivå i 2009, sier Clausen.

I fjerde kvartal hadde Nordea et resultat før skatt på 781 millioner euro. Dette var 28 prosent lavere enn kvartalet før, og banken vil i år prioritere risko framfor vekst.

– Vi holder fast på vår organiske vekststrategi. Men vi forbereder oss på nok et utfordrende år. Vi skal redusere tempoet i gjennomføringen av strategien og gi topp prioritet til styring av kostnader, risiko og kapital, sier Clausen.