Hopp til innhold

Vil ha lovfestet minstelønn

NHO-sjef John G. Bernander mener lovfestet minstelønn er løsningen i kampen mot sosial dumping, men det provoserer fagbevegelsen. Deres største skrekk er at lønnen skal bestemmes av politikere.

NHO-sjef John G. Bernander

NHO-sjef John G. Bernander mener nasjonal minstelønn vil være er riktig sikkerhetsnett for dem som faller utenfor det organiserte arbeidslivet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Med sitt forslag om lovfestet minstelønn tar Bernander til orde for noe en NHO-sjef ikke har uttalt på mange år av hensyn til freden mellom partene i arbeidslivet.

– Stortinget må bestemme minstelønnen

– I det organiserte arbeidslivet viser LO og vi ansvar for at det er en anstandig lønn. Men de som faller utenfor, kunne kanskje også ha fått et sikkerhetsnett gjennom en nasjonal minstelønn, sier Bernander til NRK.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) setter i disse dager ned et hurtigarbeidende utvalg mot sosial dumping.

Bernander mener utvalget bør ta stilling til om nasjonal minstelønn kan være et effektivt middel mot sosial dumping.

Jan Davidsen

Jan Davidsen mener NHo-sjefen bør glemme forslaget fortest mulig.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Hvem skal bestemme en slik nasjonal minstelønn?

– Det må Stortinget gjøre, sier Bernander, og vil ikke si hvor høy en slik minstesats bør være.

Fagforbundet: En veldig dårlig idé

Men i fagbevegelsen er tariffavtaler å regne som en hellig ku. I Fagforbundet, et av LOs mektigste forbund, er lovfestet minstelønn nærmest et fyord.

– Det er en veldig dårlig idé. Det vil være et angrep på det organiserte arbeidslivet fordi veldig mange lavtlønnede da vil se at de får lønnen sin fastsatt av Stortinget. Hva skal man da være organisert for?, sier leder i Fagforbundet, Jan Davidsen.

– Tror du ikke NHO-sjefen nettopp ønsker at du skal ha mindre makt?

– Jo, det kan være en del av det, men det vil også være litt avhengig av hviket Storting vi til enhver tid har, sier Davidsen.

Frp eneste parti for

Frp-leder Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen ønsker forslaget velkommen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

På Stortinget er Fremskrittspartiet det eneste partiet som åpent støtter en lovfestet minstelønn.

– Det er et forslag vi ønsker velkommen. Det vil bety at man flytter makt fra Youngstorget til Stortinget. Med tanke på at 20 av 27 EU-land allerede har en nasjonal minstelønn, er det ikke så kontroversielt heller, sier Frp-leder Siv Jensen.

Fagforbund-leder Jan Davidsen mener forslaget bør glemmes fortest mulig.

– Erfaringen fra andre land i Europa er at minstelønnen blir normgivende. Hvis det er sosial dumping de vil bekjempe, burde NHO i større grad sørge for at vi får et bedre organisert arbeidsliv, mener han.