NRK Meny
Normal

Nå stiger strømprisene igjen

Norske strømkunder var bortskjemt med rekordlave priser i januar, nå fører kulde og stengte atomkraftverk til at prisene stiger igjen. Enkelte steder dobles prisen.

Kraftledning

Kulde og kraftmangel i Sverige gjør at strømprisene øker igjen.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Stina Johansen

Stina Johansen i Nordpool Spot sier situasjonen i Sverige også påvirker norske strømpriser.

Foto: Nordpool Spot

Strømprisen for Oslo var i januar på det laveste nivået på fem år, meldte NTB tirsdag.

Rikelig med vann i magasinene, en våt sommer og en mild høst førte til at gjennomsnittsprisen lå på 28 øre per kWh i årets første måned.

Tar av reservene

Nå ser det derimot ut til at prisene er på vei opp igjen. I Sverige har kulden tatt tak, og fire atomreaktorer står stille. I tillegg går et femte med redusert kapasitet, melder SVT.

Svenskene har nå begynt å forsyne kundene med strøm fra oljedrevne reservekraftverk og har satt ytterligere flere kraftreserver i beredskap.

– Hele det nordiske markedet henger sammen. Ting som foregår i Sverige, Norge, Finland og Danmark påvirker hverandre. Når en del av den svenske kjernekraften ute samtidig med at det er kaldt, påvirker det også prisene også i Norge, sier kommunikasjonssjef Stina Johansen i den nordiske kraftbørsen Nordpool Spot til NRK.no.

Dobbel pris i nord

Mens kilowattprisen for Oslo tirsdag var på 35 øre, hadde den steget til 60 øre onsdag formiddag.

– Vi har sett at de to første dagene i februar har prisene gått betydelig opp. Hvor lenge det varer vet vi ikke. Men når forbruket øker, vil det få betydning for strømprisen, sier Johansen.

Torsdag er det ventet at prisen per kWh i hovedstadsområdet vil ligge på rundt 58 øre.

Lenger nord er prisen mer enn fordoblet de siste to dagene.

Mens kWh-prisen i Molde, Trondheim og Tromsø tirsdag lå på rundt 35 øre, gjør den et byks i morgen torsdag til 76 øre per kWh.

På Sørlandet og Vestlandet ser det derimot ut til at prisene holder seg stabile på rundt 30 øre per kWh.