Hopp til innhold

Mot rekordhøy strømimport i 2010

Det går mot det største spriket mellom kraftproduksjon og kraftforbruk her i landet på 20 år. - Det ligger av til rekordstor strømimport i 2010, sier NVE-direktør Agnar Aas.

Direktør Agnar Aas i NVE

Direktør Agnar Aas i NVE venter at den relativt lave kraftproduksjonen i 2010 vil føre til at importen av strøm til Norge blir større enn noensinne.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ligger det an til at 2010 blir det året med størst import av kraft siden 1990.

- Det kommer an på hvordan været blir de siste ukene av året. Men det går mot rekordstor strømimport i 2010, sier NVE-direktør Agnar Aas til NRK.

Han sier at 2010 blir et år med betydelig lavere kraftproduksjon enn forbruk her i landet - og at Norge nå er nettoimportør av strøm.

LES OGSÅ: Rekordlavt nivå i vannmagasinene

I følge NVE har det vært relativt lav produksjon av kraft i Norge i løpet av sommeren og høsten.

- Høyere forbruk i alle nordiske land

Men så langt i løpet av den kalde vinteren i 2010 har det i Norge blitt produsert mer kraft enn de to foregående årene - noe som fører til ytterligere press på vannmagasinene.

- Det er nå betydelig høyere forbruk nå i alle de nordiske landene, og forbruket øker fortsatt, sier analysesjef Tor Arnt Johnsen i NVE.

Han viser til at det nå er mye lavere magasinfylling både i Norge og Sverige enn det som er normalt.

Samtidig er det høyere produksjon fra de svenske kjernekraftverkene enn det som var tilfellet i fjor, da svenske kjernekraftverk i gjennomsnitt produserte anslagsvis 60 prosent av den installerte kapasiteten.

I skrivende stund er mellom 75-80 prosent av den svenske kjernekraften i produksjon.

LES OGSÅ: Statnett vil øke strømberedskapen

LES OGSÅ: Tidenes strømtopp i november

- Alt tyder på høye strømpriser i vinter

- Vi må følge ekstra godt med i år, når magasinfyllingene er på rekordlave nivåer. Alt tyder på at vi får en høy strømpris denne vinteren, sier Aas.

NVEs direktør mener imidlertid at det er umulig å si noe om hvor høy prisen kan bli, siden det avhenger av hvordan været utvikler seg i løpet av vinteren.

Til tross for at strømprisene i Norge nå er høye, er de likevel lavere enn i resten av Norden.