NRK Meny
Normal

Mørk skog

Det siste året er verdien av Norske Skog redusert med 50 prosent. Og tiden fremover blir tøff for bedriften, sier analytiker til NRK.

Norske Skog

Norske Skog har fått, og fortsetter å få, hard medført på børsen.

Foto: Rolf Støen / Scanpix

Det er mindre og mindre behov for avispapir - særlig i Europa og Nord-Amerika. Dermed tvinger en sammenslåing seg frem i løpet av de neste to til tre årene.

Per Haagensen, analytiker i Fondsfinans

Analytiker i Fondsfinans Per Haagensen sier Norske Skog har store utfordringer med fallende etterspørsel etter avispapir verden over, spesielt i de viktigste markedene, og høye kostnader.

- Så jeg frykter at inntjeningen i 2008 vil bli enda dårligere enn den har vært i 2007, sier han til NRK.

Hvordan prises Norske Skog nå?

- Det prises til rundt 55-60 prosent av bokførte verdier. Det vil si at markedet sier aksjen er verdt runndt 8 milliarder mindre enn det den er bokført til, sier Haagensen.

Sparer

Han forteller at Norske Skog nå gjennomfører en full revisjon av eiendelene og møllene, at de har annonsert nedstengning av noe kapasitet i 2008, og har et veldig ambisiøst kostnadsbesparelsesprogram.

Men:

- Svikten rundt aksjekursen går jo på at man er nødt til å til å ta nedskrivninger av verdiene på anleggsmidlene i bøkene.

Han forteller at dette kan få ytterligere konsekvenser for aksjen.

Hvilke konsekvenser snakker vi om når vi snakker om en nedskrivning?

- I ytterste konsekvens kan jo det medføre at man kommer i brudd med lånebetingelsene, og at bankene da vil be selskapet gå ut og hente enda mer penger i egenkapital, sier Haagensen. 

Er det reell fare for konkurs i Norske Skog?

- Nei, jeg tror ikke det, sier han etter en liten pause.

- Men industrien må bli mindre. Det er mindre og mindre behov for avispapir, og da særlig i Europa og Nord-Amerika. Og det må hele industrien ta inn over seg.

Han forteller at dette ikke bare gjelder Norske Skog, men også de andre europeiske aktørene:

- Da vil en fusjon eller sammenslåing tvinge seg frem i løpet av de neste to til tre årene, avslutter Haagensen

Hør intervjuet her!