Hopp til innhold

Minibankene tømmes for penger

Det er stans i verditransporten på grunn av vekterstreiken. Minibankene vil dermed ikke få påfyll av sedler så lenge streiken pågår.

Minibank

De store bankene anbefaler publikum å bruke kort som betalingsmiddel og ta ut penger i butikkene i stedet for i minibanken.

Foto: FRANCOIS DESTOC / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

– Den tiden denne streiken pågår, vil ikke minibankene bli fylt opp med penger, forteller informasjonssjef i Nordea Thomas Sveang.

Blant virksomhetene som rammes av vekterstreiken er kjøpesentre, alarmsentraler og verditransport.

Siden stans i verditransporten kan føre til at minibankene går tom for penger, anbefaler de store bankene publikum å bruke kort som betalingsmiddel og ta ut penger i butikkene.

Noen tomme allerede

– Dersom kundene må ha kontanter kan de selvsagt ta ut penger i minibanken, men vi oppfordrer folk til å bruke elektroniske tjenester, og betale med kort, sier Sveang.

Han forteller at de har merket en økning i minibankuttak de siste dagene, da kundene frykter at de skal gå tom for kontanter.

– Vi registrerer at det har vært en liten økning i uttak og beløper. I Oslo var det i helgen noen minibanker som gikk tomme. Disse har vi heldigvis kunne fylle da streiken foreløpig ikke rammer hovedstaden, forteller han.

Ny kontakt mellom partene

Erna Hagensen, leder Norsk Arbeidsmandsforbund

Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund Erna Hagensen sier partene sto svært langt fra hverandre da meklingen brøt sammen natt til fredag.

Foto: Arbeidsmandsforbundet

Partene møttes til samtaler klokken 12 mandag, men etter vel tre timer måtte de konstatere at de fremdeles står langt fra hverandre.

Uenigheten dreier seg først og fremst om penger. Arbeidsgiverne NHO Service mener at de har tilbudt mer enn det de ansatte i industrien fikk, mens Norsk Arbeidsmandsforbund mener at tilbudet er langt dårligere.

– Det er stor avstand mellom oss, særlig når det gjelder arbeidstakeres ønske om forpliktende opptrappingsplaner for de neste årene. Dette er krav det er vanskelig å imøtekomme, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, til NTB.

Fordi partene står så langt fra hverandre, foreslo Furulund at man skulle forsøke med en frivillig lønnsnemnd, men dette ble avvist av Arbeidsmandsforbundet.

Les også: - Dette er streikebryteri

1003 vektere i streik

– Hovedproblemet er at vi ikke har fått et tilbud som er på linje med resultatet i frontfagoppgjøret, sier lederen i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, til NTB.

Hun viser blant annet til at kravet om natt- og helgetillegg ikke har vært justert siden 2002.

1003 vektere i sju vaktselskaper gikk ut i streik lørdag morgen.

Rammer flytrafikken

Alle organiserte sikkerhetskontrollører ansatt i Securitas Transport Aviation Security AS er tatt ut i streik ved Haugesund lufthavn, Førde lufthavn, Molde lufthavn, Stokmarknes lufthavn og Hammerfest lufthavn, skriver Avinor på sine nettsider.

Både kontroll av personer og bagasje blir berørt. Det vil bli køer i sikkerhetskontrollen på de berørte flyplassene – og noen må stenge helt.

Les også: Værnes-rute kan ryke som følge av streiken

Trappes opp tirsdag

Dersom partene ikke blir enige vil nye 1456 vektere bli tatt ut i streik.

Kristiansand lufthavn, Ørsta/Volda lufthamn, Kristiansund lufthavn, Harstad/Narvik lufthavn og Lakselv lufthavn er flyplassene som blir berørt av opptrappingen.

Også på Stavanger lufthavn blir kontrollører tatt ut tirsdag.

Les også: Normal trafikk på Gardermoen

Dispensasjoner

Avinors lufthavner er bemannet under streiken – og ambulansetjeneste, søk og redning vil kunne avvikles som normalt. Det samme gjelder privattrafikk som er unntatt fra sikkerhetskontrollbestemmelsene.

– Det vil for øvrig bli søkt dispensasjon fra streiken i virksomheter der manglende tjenesteleveranser vil kunne medføre fare for liv og helse, opplyser Avinor.

300 oljearbeidere stoppet

Vekterne ved helikopterterminalene til plattformene i Nordsjøen streiker også, men ikke på Sola, dit noe av trafikken fra Flesland nå omdirigeres.

I helgen ble 300 oljearbeidere, som enten skulle ut eller hjem fra Nordsjøen, stoppet av vekterstreiken, melder aftenbladet.no. I alt ble 14 flyginger ble stoppet.

– Installasjonene som rammes av helikopterstansen fra Flesland er Gullfaks, Statfjord, Oseberg og Brage, sier Statoils pressetalsmann Morten Eek.