NRK Meny
Normal

Millionbot til Gilde

Økokrim har gitt Gilde et forelegg på 2 millioner kroner etter E.coli-utbruddet i vår.

Kjøttdeig
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

I forelegget heter det blant annet at ansatte i Gilde fra 7. til 29. april unnlot å sørge for at produkter underlagt omsetningsforbud ikke kom ut på markedet.

Rundt 1500 kg kjøttprodukter skal i denne perioden likevel ha blitt distribuert fra Gildes anlegg i Sarpsborg, Stavanger og Bodø, til tross for at de var underlagt forbudet.

Vi har aldri hatt noen intensjon om å omgå omsetningsforbudet

Konsernsjef Axel Krogvig / Gilde

- Skuffet

Gilde kommer til å bruke de to ukene før selskapet avgjør om det skal betale millionboten.

- Vi vil sette oss grundig inn i grunnlaget for forelegget, og tar det for øyeblikket til etterretning, sier konsernsjef i Gilde, Axel Krogvig.

Han er skuffet over Økokrims kjennelse, og sier Gilde i det lengste trodde selskapet skulle unngå en bot i denne størrelsesordenen.

- Vi har tidligere har beklaget på det sterkeste at selskapet ved en misforståelse sendte ut varer som var underlagt omsetningsforbud.

Han sier det var menneskelig svikt som gjorde at de 1500 kiloene ble sendt ut på markedet.

- Vi har aldri hatt noen intensjon om å omgå forbudet, sier Krogvig.

Skjerpende omstendigheter

Økokrim skriver i forelegget at de regner en skjerpende omstendighet at en så stor aktør som Gilde brøt et omsetningsforbud, som er det sterkeste virkemiddelet Mattilsynet har til rådighet.

Gilde har nå 20 dager til å bestemme om de vil vedta forelegget. Skulle selskapet velge å ikke godta boten, vil straffesaken mot selskapet gå videre til rettsapparatet.