NRK Meny
Normal

Miljøbensin kan gi mer CO2

De rødgrønne partiene krever at 10 prosent av drivstoffet skal være biologisk innen 2012, men flere miljøorganisasjoner advarer om at uforsvarlig produksjon kan øke klimautslippene.

Miljøvennlig drivstoff
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Overgang til drivstoff basert på plantemateriale må ikke skje uten at norske myndigheter har sikret at produksjonen skjer på forsvarlig vis.

Ellers risikerer man at klimautslippene rett og slett øker, advarer fire norske miljøorganisasjoner i et brev til regjeringen.

- Kan true regnskogen

Enorme regnskogsområder i Sørøst-Asia og Amazonas kan bli brent ned, slik at miljø og livsvilkår for lokalbefolkningen blir hardt rammet, påpeker Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom, Regnskogfondet og Zero.

EU har vedtatt at 10 prosent av alt drivstoff skal være biologisk innen 2020. I Norge ønsker de rødgrønne partiene på Stortinget at Norge skal oppnå samme mål innen 2012.

Men Europa er langt fra selvforsynt, og det trengs store arealer til produksjon av mer planteolje og soya – to viktige råvarer for biodrivstoff.

– Vi er absolutt for å introdusere biodrivstoff. Vårt budskap er at myndighetene parallelt må utvikle miljøkrav til produksjonsmåten, presiserer daglig leder Einar Håndlykken i Zero.

Etablering av oljepalmeplantasjer er en av de viktigste årsakene til at regnskogen i Sørøst-Asia ødelegges. Dette gjelder særlig i Indonesia og Malaysia, som er verdens to største produsenter av palmeolje. Det foreligger i dag store ekspansjonsplaner i oljepalmesektoren i disse landene, og dette er knyttet både til et ønske om å produsere bioenergi. Dette vil føre til tap av store, umistelige naturverdier, alvorlige sosiale konflikter og ikke minst enorme CO2-utslipp fra ødelagt skog og jordsmonn, heter det i kronikken Sats på miljøvennlig drivstoff på Zeros nettsider.

I et svarbrev takker miljøvernminister Helen Bjørnøy for brevet til regjeringen, og skriver at regjeringen er klar over problemstillingene, melder NTB.

- Sats på miljøvennlig drivstoff

Les også brevet til regjeringen