Merker lite til transportstreiken

Folk flest rammes i liten grad av transportstreiken, til tross for at noen butikkhyller begynner å tømmes.

Tomme polhyller

Selv om noen hyller er tomme hos Vinmonopolet, vil fortsatt halvparten av varene leveres som normalt. Alle varer i alle prisklasser vil fortsatt være tilgjengelige, selv om streiken blir langvarig.

Foto: Knut Haarvik / NRK

1800 terminalarbeidere på landets godsterminaler er nå i streik, og det er ingenting som tyder på at streiken vil være over med det første. Men butikkhyllene er stort sett velfylte, til tross for noen unntak.

LES: Godskonflikten fortsetter

LES: Ingen snarlig ende på streiken

- Det er ingen som hamster matvarer i våre butikker. Med noen unntak er butikkene våre velfylte, men transportstreiken merkes lite, sier direktør for samfunnskontakt Per Roskifte i Norgesgruppen.

Alle de fire store matvarekjedene har egen distribusjon, som ikke er omfattet av streiken.

Hos Dagligleverandørenes Forening opplyser administrerende direktør Helge Hasselgård at det stort sett er importvarer som rammes av streiken, og at dagligvareleverandørene derfor i varierende grad er rammet.

LES: - KS må legge bort prinsippene

Vil unngå tvungen lønnsnemnd

Transportarbeiderforbundet hevder at streiken er lagt opp nettopp for å unngå at folk flest blir skadelidende.

- Det er heller ikke målet med streiken at folk flest skal rammes. Målet er å ramme arbeidsgiverne, sier 2.nestleder Torbjørn Reigstad i Transportarbeiderforbundet.

Roger Hansen, forbundsleder Norsk Transportarbeiderforbund

Roger Hansen, forbundesleder Norsk Transportarbeiderforbund

Foto: Johan B. Sættem

Hos de streikendes organisasjon har de gått langt for å unngå at regjeringen griper inn.

- Vi har også sagt at varer godt kan sendes med andre transportører enn via våre terminaler. Målet er å unngå tvungen lønnsnemnd, sier leder Roger Hansen i Transportarbeiderforbundet.

NRK har foreløpig ikke kommet i kontakt med representanter for arbeidsgiversidens organisasjon Logistikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL).

Vil aldri bli tomt på polet

Hos Vinmonopolet er nå omtrent 1/5 av vareutvalget ute av hyllene i gjennomsnitt. Av 14000 forskjellige varer, er det 8000 som fortsatt blir levert.

Men uansett hvor lenge streiken varer, vil det fortsatt være slik at både rødvin, og hvitvin, og alle former for sprit vil være tilgjengelig i alle prisklasser.

- Folk merker streiken på den måten at man må velge andre produkter enn det de ellers gjør. I verste fall vil 50 prosent av vareutvalget på sikt bli borte, sier informasjonsleder Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

- Hvitevarer og brunevarer som normalt

De største elektronikkjedene merker foreløpig lite til streiken.

- Elkjøps varehus får levert varer fra hovedlager i Sverige, og butikkene får derfor varer som normalt. 9 av 10 varer kommer fra hovedlageret, og vareflyten går som normalt, sier pressekontakt Christian Brekke i Elkjøp.

Hos Expert-kjeden er det heller ikke antydning til tomme hyller i butikkene.

Kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim i Expert-kjeden sier til NRK at butikkene merker transportstreiken i liten grad, fordi de kjører varene ut fra et sentralt lager i Skien.

- Vi har også den fordelen at med butikker spredt over det ganske land, kan vi om nødvendig overføre varer mellom butikkene, sier Straumsheim.

- Lite bøker i hyllene

Hos landets bokhandlere merker man imidlertid streiken godt. Tall fra bokhandlerforeningen viser at det i mai ble bestilt 36 prosent færre bøker fra forlagene enn i mai i fjor, noe som i stor grad skyldes streiken.

- Vi er hardt rammet av streiken, og sliter spesielt med distribusjonen i de mest grisgrendte strøkene, sier kjededirektør Morten Aas i bokhandlerkjeden Libris.

Han forteller at publikum nå merker streiken ved at det nå begynner å bli lite varer i hyllene, og at det kan være vanskelig å få levert bestilte bøker.

- Det er kritisk for nyheter og kampanjevarer, sier Aas.