NRK Meny
Normal

– Vi har ikke lært av finanskrisen i 2008

I sin nyttårstale tok Tysklands forbundskansler Angela Merkel til orde for mer offentlig kontroll med finansverdenen.

Angela Merkels nyttårstale

De økonomiske forholdene vil ikke ble enklere, men vanskeligere neste år. Krisen er langt fra overvunnet, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel i sin nyttårstale.

Foto: John MacDougall / Ap

– Verden har ikke lært nok fra den altødeleggende finanskrisen i 2008. Vi kan aldri igjen tillate at den slags uansvarlighet skjer igjen. I en sosial markedsøkonomi er staten ansvarlig for å holde orden – og det er noe som folk skal kunne stole på, sa hun.

Til tross for at mange land i eurosonen sliter, har den tyske lokomotivøkonomien så langt klart seg bra gjennom finanskrisa. Tyskland har i 2012 hatt den laveste arbeidsledigheten og den største sysselsettingen siden gjenforeningen i 1990, ifølge Merkel.

Forventer økt eksport

Samtidig forventes det at Tyskland, som er verdens nest største eksportøkonomi, setter nye rekorder i 2013.

– Vi forventer en økning på opptil 5 prosent i eksporten til 1.167 milliarder euro, sier lederen for BGA, en tysk paraplyorganisasjon for eksporterende bedrifter.

Men signalene er motstridende, og myndighetenes vekstprognose for den tyske økonomien i 2013 er senket fra 1,6 til 1,0 prosent. Samtidig forventer den tyske sentralbanken en vekst på bare 0,4 prosent.

Veksten i tysk økonomi har bremset kraftig opp det siste året. I første kvartal var veksten på 0,5 prosent, i andre kvartal på 0,3 prosent og i tredje kvartal på bare 0,2 prosent

Oppildnes

Merkel advarer tyskerne mot å tro at gjeldskrisen i eurosonen nå er avblåst.

– De reformene vi har gjennomført begynner å virke. Likevel er det viktig å bevare tålmodigheten. De økonomiske forholdene vil ikke ble enklere, men vanskeligere neste år. Krisen er langt fra overvunnet, sa Merkel

– Det skal vi ikke la oss tynge av, men heller la oss oppildnes av, la hun til.

Merkel har lagt an en mer pessimistisk tone enn Frankrikes president François Hollande, som flere ganger har sagt at eurosonekrisen er fortid.