Mer pessimistisk til norsk økonomi

DnB NOR spår at norsk økonomi vil utvikle seg svakere enn ventet i årene fremover. De viktigste årsakene er at husholdningene bruker mindre penger, og økende arbeidsledighet.

Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB NOR

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR sier i en ny rapport om de økonomiske utsiktene fremover at det går sakte forover i norsk økonomi.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Landets største bank DnB NOR er mest pessimistisk av alle landets prognosemakere i synet på den videre utviklingen i norsk økonomi.

I en ny rapport om de økonomiske utsiktene fremover, nedjusteres anslagene for den økonomiske utviklingen i Norge inneværende år og neste år.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR sier til NRK at fjorårets kraftige rentekutt og budsjettstimulanser gjorde at Norge i 2009 hadde en langt sterkere økonomisk utvikling enn mange andre land.

- Men nå begynner budsjettstimulansene å avta og renta er på vei oppover. Veksten rundt oss er heller ikke mye å juble over, sier Dørum.

DnB NOR venter nå at veksten verdiskapningen i Norge (BNP) neste år kun blir 2 prosent. Det er 0,2 prosentpoeng svakere enn i forrige rapport.

LES OGSÅ: Svakere vekst i USAs økonomi

LES OGSÅ: Rekordvekst i Tysklands økonomi

Svakt forbruk gir økonomisk hodepine

Det som hemmer norsk økonomi mest, er at forbrukerne kniper igjen lommeboka, mener DNB Nor. Tall fra Statistisk sentralbyrå har vist at vareforbruket falt i andre kvartal.

- Konsumet i Norge er fallende, og det virker som om husholdningene mangler litt av den lykkefølelsen man skal ha når det er et oppsving i økonomien, sier Øystein Dørum.

Og det er høy gjeld som bekymrer forbrukerne, mener prognosemakerne i landets største finanskonsern. Etter mange år med tosifret vekst i gjelden, er nå forbrukerne mer opptatt av å bruke den lave renta til å betale ned på gjeld i stedet for å øke forbruket.

LES OGSÅ: Tøffere å få lån i europeiske banker

- Det går rette veien med norsk økonomi, men det går ikke fort, og vi må være forberedt på at arbeidsledigheten i Norge vil fortsette å stige noe, sier Dørum.

- Trenger ikke frykte økt rente

Men Ola og Kari Nordmann har ingen grunn til å frykte for at lånerenta øke mye de nærmeste årene dersom den økonomiske utviklingen blir slik DnB NOR tror. Banken venter at neste rentehopp fra sentralbanken først kommer i juni neste år.

- Men de bør heller ikke gå av skaftet og løpe til banken for å låne mer, fordi det fortsatt vil være vanskelig for nykommerne å få innpass i arbeidsmarkedet. Jobbveksten blir neppe veldig frisk, avslutter Dørum.

DnB NOR venter at arbeidsledigheten her i landet vil øke fra dagens nivå på 3,6 prosent (SSBs arbeidskraftsundersøkelse) til 4,1 prosent i 2012.