Hopp til innhold

Mer matkontroll

Maten både på restaurantbordene og ute i naturen skal kontrolleres mer neste år.

Blomkålsuppe med scampi og pesto
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Skrekkhistorier om elendige hygieniske forhold ved serveringssteder har florert i mediene. Nå skal kontrollen skjerpes.

Regjeringen foreslår å bruke mer penger for å styrke tilsynet av serveringssteder neste år.

Dermed må restauranter og kaféer være forberedt på enda sterkere kontroll.

Også maten ute i naturen, nærmere bestemt vilfisk, skal følges opp tettere. Landbruks- og matdepartementet bevilger penger til kartlegging av fremmedstoffer i fisken.

Følg maten hele veien

Dessuten foreslår regjeringen å bruke 15 millioner kroner for å legge grunnlaget for elektronisk sporing av mat. Det vil si at forbrukerne skal få bedre informasjon om maten de finner i butikkhyllene. Målet er å få det beste sporingssytemet i Europa.

Enda mer langsiktig tankegang ligger bak planene om å etablere et globalt frøhvelv på Svalbard. Her skal genetisk materiale fra planter som har betydning for den globale matforsyningen lagres.

Ellers går mesteparten av pengene på Landbruks- og matdepartementets budsjett til næringsavtaler for jordbruk og reindrift, og skal sikre bøndene økt inntekt.