NRK Meny
Normal

Protesterer mot Statoils satsing på skifergass i Pennsylvania

Statoil vil øke satsingen på utvinning av skifergass i USA mens lokalbefolkningen i Pennsylvania fortviler over forgiftet grunnvann som de hevder skyldes gassvirksomheten der Statoil har store eierdeler.

Chesapeake borer etter skifergass i Bradford, Pennsylvania

Mange leter etter skifergass i Pennsylvania, USA. Mange innbyggere mener det ødelegger drikkevannet deres.

Foto: Ralph Wilson / Ap

– De innrømmer det ikke, men vi vet at der det har vært slik virksomhet ser forurenset drikkevann ut til å dukke opp over alt, sier Taniet Colon.

Hun er i Norge som representant for Mothers' Group, en grasrotbevegelse fra Pennsylvania. De protesterer mot skifergassvikromheten der Statoil har kjøpt seg kraftig opp de siste årene.

Colon har kommet hit for å be om hjelp fra det norske folk.

– Da jeg bestemte meg for å ta denne turen så syns jeg det er fornuftig å be det norske folk om hjelp, sier hun.

Statoil øker satsingen

Helge Lund

- Skifergass finnes i stor mengder, den er kostnadseffektiv og det reneste av de fossile brenslene, mener Statoil-sjef Helge Lund.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Arild Hermstad

Leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad mener Statoil burde ha trukket seg ut av denne virksomheten.

Foto: Just world photo

Samtidig som Colon er i Norge kom nyheten om at Statoil øker satsingen på skifergass.

– Gassen finns i store mengder, den er svært kostnadseffektiv og den reneste av de fossile brenslene, sa Statoils konsersjef Helge Lund da han i går fortalte investorer i New York hvorfor selskapet øker satsingen på skifergass i årene som kommer.

23 milliarder kroner er allerede investert i lisenser. Nå skal Statoil også bli operatør.

– Burde ha trukket seg ut

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener Statoil heller burde ha trukket seg ut av denne virksomheten.

– Det fins enorme mengder med skifergass i verden, og vi kan ikke engang pumpe opp de konvensjonelle gassressursene verden har uten å ødelegge klimaet. Det er et overordnet perspektiv. I tillegg er jo grunnvannsproblematikken knyttet til utvinning av skifergass veldig alvorlig. Det forurenser grunnvannet og bruker store mengder vann i produksjonen, så det er et alvorlig problem, sier Hermstad.

USA satser sterkt

Hver dag bygges nye skifergassbrønner i USA, blant annet i Pennsylvania og Texas. President Barack Obama har sagt at skifergass er den viktigste energisatsingen i USA i årene som kommer.

De fleste gassbrønnene står på privat grunn, og er bokstavelig talt i bakgården til mange av innbyggerne i dette området.

Så langt har suget etter gass overskygget alle innvendingene som Taniet Colon og andre innbyggere har not denne virksomheten.