Mangelen på nedbør og de vedvarende høye temperaturene har vært fatale for de såkalte trufettes, som trøflene kalles mens de befinner seg på et tidlig utviklingstrinn. De fikk rett og slett ikke fuktighet nok.
- Den langvarige tørken har vært katastrofal for trøffelhøsten i alle produsentregioner. 2003-høsten er uten tvil i fare, det samme gjelder for 2004 og kanskje til og med for 2005, sier Albert Verhac ved en forsøksstasjon for trøfler i Chertier-Ferriere i Sørvest-Frankrike.
Svartsoppen tar over
I fjor lå den franske trøffelproduksjonen på 35 tonn, men i år blir det altså langt mindre. Franske gourmeter frykter at markedet dermed vil bli oversvømt av den kinesiske varianten som kalles svartsopp og ser ut som trøfler, men som ifølge ekspertene ikke smaker like bra.
Trøfler er sopper som vokser under jorda, enten vilt eller på spesielle plantasjer, i Frankrike og andre land rundt Middelhavet. De regnes som en av verdens mest eksklusive matvarer, og prisen er tilsvarende høy.