NRK Meny
Normal

– Vi må se på hvordan bråket kunne vært unngått

Næringsminister Trond Giske mener han har opptrådt korrekt i Olsø-saken, men varsler intern evaluering etter Entra-bråket. Etter det NRK erfarer ønsker regjeringen å bytte ut styret i Entra.

trond giske

For første gang siden han erklærte seg inhabil snakker Trond Giske om Entra-saken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Rune Olsø

Striden i Entra står om ansettelsen av Giskes venn Rune Olsø som administrerende direktør.

Foto: Mari Wedø / NRK

Giske deltok i kveld i Aktuelt på NRK2 hvor han for første gang snakker om den betente striden i det statlige selskapet Entra.

Giskes nære venn ble mot styrets ledelse sin vilje ansatt som administrerende direktør i selskapet i forrige måned.

Samtidig har flere kilder hevdet at ett av styrets medlemmer som stemte for Olsø, skal ha hatt et tettere forhold til Ap-politikeren enn han selv har vedgått.

Tidlig neste uke kommer det trolig en løsning i saken. Etter det NRK har grunn til å tro jobbes det med å fjerne styret i selskapet.

– Vil sparke hele styret

I går gikk Senterpartiets Per Olaf Lundteigen ut i NRK og tok til orde for at settestatsråd Bård Vegard Solhjell må kalle inn til ekstraordinær generalforsamling og sparke hele styret.

– Dette må Solhjell ta tak i. Det er tydelig at en del av konfliktene er knyttet til ansettelsen, og den er jeg inhabil i, sier Trond Giske til NRK.no i kveld.

– Men ser du nå at du burde gjort noe annerledes i denne prosessen?

– Jeg har holdt meg helt unna hele denne prosessen og overhodet ikke rørt i ansettelsessaken noensinne. Dette har vært styrets ansvar. Men vi må også gjøre en evaluering for å se om dette bråket kunne vært unngått, sier Giske.

Trond Giske snakket for første gang om Entra-bråket i Aktuelt på NRK1.

VIDEO: Se Giske snakke om Entra-bråket fra Aktuelt-sendingen.

Lover konsekvenser

I går vedtok kontroll- og konstitusjonskomiteen hvor Lundteigen sitter å sende et brev til næringsministeren med flere spørsmål knyttet til hans holdning til statlige selskaper.

Er du i stand til å svare på noe i dette brevet?

– Ja, dette dreier seg om overordna prinsipper om hvordan vi velger styrer og vurderer kompetansen. Jeg registrerer også at det ikke er et eneste spørsmål fra komiteen som rører ved om jeg har brutt min habilitet, sier Giske.

– Kan du leve med at styrelederen i et statlig selskap ikke har tillit til administrerende direktør?

– Det blir litt for nært opp mot det som angår min habilitet i denne saken.

– Har du kontroll på lederlønningene i staten, da?

– Det har vært en utvikling som ikke har vært så moderat som vi ønsket oss. Vi skal være meget tøffe i vår evaluering av styrene til våren, og da kan det bli konsekvenser, sier Giske til NRK.no.

Halvparten av styret i Entra

Det var disse fire styremedlemmene som vedtok å ansette Rune Olsø. Lederen og nestlederen var de som stemte i mot.

Foto: Entra Eiendom

Giske sier at departementet har vært kritiske til lederlønningene i Entra over noe tid.

– De har hatt et lønnsnivå som har vært for høyt, sier Giske.

Ville vært ferdig som statsråd

Giske sier han har vært inhabil i saken i et halvt år, siden Olsø ble konstituert i stillingen. Likevel var det først i går at Bård Vegar Solhjell (SV) ble oppnevnt som settestatsråd i behandlingen av Entra-saken.

– Det er fordi det som har med ansettelse av administrerende direktør å gjøre er noe statsråden og eier ikke skal blande seg inn i overhodet. Når vi nå likevel må ha en settestatsråd er det fordi vi har kommet i en situasjon der vi er nødt til å gripe inn, sier Giske.

I etterpåklokskapens lys ser han at de kunne ha grepet inn tidligere.

– Men hadde jeg grepet inn i slike saker til vanlig ville jeg ikke bare vært inhabil. Da ville jeg også vært ferdig som statsråd, sier Giske.