NRK Meny
Normal

Lønnsoppgjøret er i gang

LO overleverte mandag kravene til NHO i årets lønnsoppgjør. Fordi det er et mellomoppgjør, forhandles det kun om penger. - Vi vil sørge for at våre medlemmer får sin del av verdiskapningen, sier LO-leder Roar Flåthen.

Administrerende direktør John G. Bernander og LO-leder Roar Flåthen.

Mandag startet forhandlingene i årets lønnsoppgjør da LO-leder Roar Flåthen (t.h.)overleverte kravene i lønnsoppgjøret til NHO-sjef John G. Bernander.

Foto: Johan B. Sættem

Lønnsoppgjøret er nå i gang for 300.000 ansatte i privat sektor. Totalt skal 140 lønnsavtaler reforhandles.

LOs krav i lønnsoppgjøret er at lønnstakernes kjøpekraft skal opprettholdes. I tillegg vil NHO at likelønn og lavtlønte skal prioriteres.

- Vi bør komme i mål innen 1. april dersom målet er å beholde kjøpekraften slik representantskapet i LO har gått inn for, sier NHO-leder John G. Bernander til NRK.

LES OGSÅ: - Vil ha vår del av verdiskapningen

Han tror likevel ikke at det uten videre blir plankekjøring å bli enige om alt innen fristen.

- Jeg tviler på at vi vil greie å innfri alle forventningene som ligger i kravlisten fra LO, men det er dette vi skal forhandle om frem til 1.april, sier Bernander.

Det ventes likevel ikke at årets mellomoppgjør vil gå til mekling, da de fleste forståsegpåerne venter et forholdsvis ukomplisert oppgjør.

LES OGSÅ: Til kamp om kroner og øre

- Vil ha vår del

LO-leder Roar Flåthen sier til NRK at man tar med seg det faktum at fjorårets hovedoppgjør resulterte i økt kjøpekraft for alle. Norske lønninger steg i gjennomsnitt 3,75 prosent i fjor .

LES OGSÅ: Disse ble lønnsvinnere i 2010

- Vi skal gjennomføre et fornuftig oppgjør. Men produktiviteten er god, og vi vil sørge for at våre medlemer får sin del av verdiskapningen, sier Flåthen.

LO-leder Roar Flåthen og administrerende direktør John G. Bernander i NHO.

LO-leder Roar Flåthen og administrerende direktør John G. Bernander i NHO er enige i at det er viktig å ta hensyn til industrien og kronekursen i årets lønnsoppgjør.

Foto: Johan B. Sættem

- Preges av alvoret internasjonalt

Ikke uventet er NHO opptatt av å sette søkelyset på at man tar hensyn til industriens konkurransekraft og lønnsoppgjørets konsekvenser for kronekursen.

NHO-leder John G. Bernander sier at internasjonale kriser viser at det er viktig å holde orden i eget hus, for å holde kronekursen under kontroll.

- Vi preges av alvoret omkring oss. Det er katastrofer i Japan, himmelhøye energipriser og uro i Midtøsten. Det legger et ansvar på oss for å holde orden i norsk økonomi, sier Bernander.

Roar Flåthen er enig med Bernander i at det er viktig å holde kostnadsveksten i industrien nede.

- Det internasjonale bildet er ganske utfordrende, og vi skal selge eksportvarer til utlandet. Også vi legger vekt på stabiliteten i norsk økonomi, det vil alle være tjent med, sier Flåthen.