LO kritiserer griske ledere

LO-leder Roar Flåthen mener lederne unndrar seg samfunnsansvar når man ser på deres lønnsnivå.

Roar Flåthen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

De best betalte toppsjefene i Norge fikk en lønnsøkning på nærmere én million kroner ifjor, en vekst på 30 prosent, viser helt ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), skriver Dagens Næringsliv.

Les DN-saken: Lønnshopp på én million

NHO-toppene maner arbeidstagerne til moderasjon ved årets oppgjør og mener tusenvis av arbeidsplasser står på spill dersom lønnstilleggene blir for store.

Dette provoserer LO-leder Roar Flåthen.

- Provoserende

LO-lederen mener veksten i lederlønningene i de store bedriftene virker provoserende, og mener det er med på å vanskeliggjøre årets lønnsoppgjør.

- Nok engang ser vi at de samme gruppene som roper på ansvarlighet og forventer moderasjon fra andre, totalt fritar seg selv fra denne ansvarligheten, sier LO-leder Roar Flåthen.

NHO adm. dir. Finn Bergesen jr.

NHO-topp Finn Bergesen jr.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Flåthen sier i en pressemelding at han er skuffet, men ikke overrasket. Han mener at næringslivet kan takke LO-medlemmene for at det går med stor lønnsomhet. LO-lederen er derfor ekstra skuffet over at dette bare kommer bedriftslederne til gode.

Les også DN-saken: - Ja, noen ledere tjener for mye

- Må tvinges til samfunnsansvar

- Når enkelte ledere forsyner seg så grovt som de her har gjort, vil det få virkninger for mange flere nedover i rekkene, sier Flåthen, og sikter til det han betegner som en grådighetskultur som setter arbeidsplasser i fare.

Flåthen mener samtidig at dette viser at næringslivet ikke ønsker å ta samfunnsansvar, men at de bør tvinges til det.

- De vedtatte lovendringene og nye retningslinjer for statlige eierandeler må utnyttes i denne sammenhengen, sier Flåthen.