NRK Meny
Normal

Liten motstand for Røkke

Store norske fond stemte mot de omstridte Aker-transaksjonene på generalforamling i dag. Likevel ble det full seier for Kjell Inge Røkke.

Aker-eier Røkke fra pressekonferansen onsdag 22.04.09
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Anslagsvis 130 aksjonærer og pressefolk møtte opp på dagens ekstraordinære generalforsamling i Røkke-selskapet Aker Solutions ASA.

På agendaen sto behandlingen av de omstridte transaksjonene mellom Røkkeselskapene Aker Solutions og Aker.

Ekstraordinær generalforsamling i Aker Solutions

Fra venstre konsernsjef Siemen Lieungh, styreleder Øyvind Eriksen og finansdirektør Leif Borge i Aker Solutions ASA før den ekstraordinære generalforsamlingen startet mandag.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Staten glimret med sitt fravær

Kritikerne har ment prisen på 1,9 milliarder kroner var alt for høy, og næringsminister Sylvia Brustad har vært den sterkeste kritikeren. Men ingen fra staten var til stede, selv om nettopp staten hadde krevd generalforsamling.

Staten hadde gjennom sitt eierskap på forhånd sagt at den ville stemme for, gjennom sitt partnerskap med Røkke i Aker Holding. Derfor ble det aldri den helt store temperaturen, og resultatet var i praksis gitt på forhånd.

Betydelige aksjonærer stemte mot

Likevel stemte betydelige aktører i det norske aksjemarkedet som Nordea-fondene, Alfred Berg kapitalforvaltning og Kommunal Landspensjonskasse (KLP) mot de omstridte transaksjonene. Alle disse eier aksjer i Aker Solutions for mellom 60 millioner og 90 millioner kroner med dagens aksjekurs.

- Vi stemte i mot transaksjonene fordi vi mener at det er forhold som tyder på at prisen er for høy. I tillegg kan det stilles spørsmål ved strategien som selskapet har lagt, sier Jeanette Bergan til NRK. Hun er leder for ansvarlige investeringer i KLP.

- Underlig og absurd forestilling

John Petter Tollefsen, leder i Aksje Norge representerte flere småaksjonærer og stemte mot transaksjonene på generalforsamlingen.

Mange mener at utfallet egentlig er avgjort på forhånd, og at det som skjer her i dag egentlig bare er et spill for galleriet. Hva synes du om det?

- Jo, på mange måter er jeg helt enig i det, og dette ble jo bare en underlig og absurd forestilling etter den ordiære generalforsamlingen i Aker Solutions da staten skjønte hva som hadde skjedd, sier Tollefsen til NRK.

Han mener at saken i sin helhet burde vært behandlet på en ordinær generalforsamling tidligere, og at utfallet trolig ville blitt det samme.

Full sier for Røkke

Totalt stemte 92,6 prosent av aksjonærene for transaksjonene, mens 7,4 prosent stemte mot. Dermed ble det full seier for Kjell Inge Røkke.

I skrivende stund omsettes aksjene i Aker Solutions for 53,90 kroner på Oslo Børs, og det er 2,5 prosent lavere enn da børsen åpnet. Hovedindeksen er til sammenligning ned 1,5 prosent.