Fra og med i høst skal disse jobbsøkerne parvis sende inn hundrevis av søknader på offentlig utløste jobber.
Halvparten av søkerne har utenlandsk og halvparten svensk etnisk opprinnelse, men de skal oppgi lik karrierebakgrunn og like kvalifikasjoner.

Metodene til den tyske journalisten Günter Walraff blir brukt som forbilde for undersøkelsen i Sverige. (Foto: AFP)
Hvis den etnisk svenske søkeren får ja, og den etniske utlendingen får nei, og dette viser seg å være et gjennomgående trekk, vil konklusjonen være klar. Da kan det ikke være tvil om at utlendinger diskrimineres, mener folkene bak prosjektet.
Wallraff som forbilde
Prosjektet skal gjennomføres av FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO, på oppdrag fra det svenske Integrationsverket. Metoden kalles offisielt situasjonstesting, men enkelte foretrekker uttrykket wallraffing.
Dette er en henvisning til den legendariske tyske journalisten Günter Wallraff, som blant annet snek seg inn i tabloidavisen Bild-Zeitung. Hans reportasjer fra livet i Bild-redaksjonen var lite smigrende lesning for avisens ledere og eiere.
Wallraffs metoder var omstridte. Men han hevdet selv at dette var eneste mulighet til å avdekke hvordan forholdene i mediene var, og brukte samme argument for sitt inkognito-opphold i det vesttyske forsvaret, der han avslørte forhold som sjokkerte mange tyskere.
Svar svart på hvitt
- Diskusjonen om hvorvidt det skjer diskriminering på det svenske arbeidsmarkedet, og om den i så fall er bevisst, har pågått lenge, sier Abdullahi Aress, som leder Integrationsverkets analyseenhet.
Nå ønsker han seg svar svart på hvitt.
- Dermed kan vi slippe mer diskusjon om akkurat det, og gå videre til neste tema nemlig hva vi skal gjøre med dette, sier Aress til nyhetsbyrået TT.
Metoden han foreslår vekker en viss debatt i Sverige.
Talsmenn for næringslivet påpeker blant annet at falske jobbsøkere vil føre til at selskapene de henvender seg til, må kaste bort verdifull tid. Aress bedyrer på sin side at ingen selskaper som mistenkes for diskriminering, vil bli hengt ut ved offentlig omtale.