NRK Meny
Normal

Lett å svindle nye bankkort

Ny forskning viser at det er overraskende lett å svindle bankkort med chip.

Bankkort
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Kortsvindelen i Norge har økt kraftig de siste åra. For å øke sikkerheten for bankkundene i Norge har mange bankkort blitt utstyrt med en liten databrikke, en såkalt chip, i tillegg til magnetstripa. De nye kortene har fungert hittil.

Siden innføringa av databrikker har svindelraten gått ned med 17 prosent, ifølge VG .

Les også: Slik kan du unngå kortsvindel

Svindler uten pinkode

Kombinasjonen av databrikke og pinkode skal være en sikker måte å sikre at kort og kortbruker er autentiske. Men nå viser det seg at det holder å bare ha kortet - enten du eier det eller ei.

Ifølge VG har britiske forskere ved universitetet i Cambridge med enkel teknologi klart å ta ut penger med bankkort med databrikke uten å i det hele tatt bruke pinkoden.

VG skriver at manipuleringa skjer ved at man lurer terminalen til å tro at pinkoden er riktig inntastet, samtidig får bankenes system beskjed om at ingen kode er tastet inn.

– Det er vanskeligere å manipulere en databrikke enn en magnetstripe, men sikkerheten er åpenbart ikke god nok, sier Gjøsteen til VG.

Svindlingen gjøres ved hjelp av enkel teknologi som kan kjøpes, og ifølge Gjøsteen trenger man ikke være spesielt sofistikert for å drive med dette.

– Skal være trygt

Knut Kvalheim i Bankenes standariseringskontor sier at han ikke er kjent med denne typen svindelsaker, og hevder det er helt trygt å bruke bankkort med chip og pinkode i Norge. Ifølge Kvalheim godtar ikke det norske BankAxept-systemet den typen transaksjoner det er snakk om i denne undersøkelsen.

– Chip-transaksjoner som er godkjent med underskrift godtas ikke her i landet. Vi har riktignok en reserveløsning med undersktift, men det fører ikke til chip-transaksjoner i systemet, sier han til Nrk.no.

Kvalheim understreker at det her er snakk om en forskningsrapport, og at slike angrep ikke har skjedd på virkelige kortsystemer i verden.

Bankenes standardiseringskontor vil likevel gå gjennom rapporten og se om noen av dagens rutiner må forandres.

– Generelt er norske bankkunder veldig godt beskyttet mot kortsvindel og i et teknologisk angrep der kundene ikke har noe ansvar ville de ikke bli belastet med økonomisk tap, sier han.