NRK Meny
Normal

Lektorene krever 50.000 kroner mer

For å dekke lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor krever Akademikerne 50.000 kroner mer i lønn til sine langtidsutdannede lærere. I dag leverer de kravet til norske kommuner i KS.

Ole Jakob Knudsen, leder Akademikerne kommune

Ole Jakob Knudsen, leder Akademikerne kommune krever 50.000 kroner til sine langtidsutdannede lærere i staten.

Foto: Johan B. Sættem

– For å dekke etterspørselen i framtiden må pengene komme på bordet i årets lønnsoppgjør, sier forhandlingsleder Ole Jacob Knudsen i Akademikerne Kommune.

Det er frontfaget, lønnsoppgjøret for private bedrifter, som danner malen for kravet om 50.000 mer til lektorene i KS-området. Han tror det er lett for forhandlingsmotstander KS å forstå kravet.

Resultatet i frontfaget, på vel to prosent lønnsvekst pluss lokale forhandlinger, tilsier at Akademikere i privat sektor får 35.000 kroner mer i år.

– Forme ungdommen

Ved Asker videregående skole jobber ingeniør og mattelektor Kristofer Nygaard. Sju år med høyere utdanning har 39-åringen på baken.

– I andre yrker, som krever samme utdannelse som meg, har de i alle fall 50.000 kanskje 100.000 kroner mer i begynnerlønn, sier Nygaard.

Men selv om lønnen er dårligere, liker han godt jobben sin.

– Jeg var klar over at lønna ikke var god i skolen da jeg startet. Men det er kjempegivende å jobbe med mennesker og få være med å forme ungdommen.

Går tariff-praten over hodet på deg? Sjekk ut vår tariff-ordbok her.

Må prioriteres

– Når man sitter i forhandlinger så må man ta hensyn til flere grupper. Det som er fordelen med vårt krav er at det er forholdsvis få ansatte. Det er kun 10.000 lektorer i kommunesektoren av 450.000 ansatte. Sånn sett er det mulig å prioritere denne gruppen, mener Knudsen.

Han underbygger dette med førskolelærenes lønnshopp.

– Det har forkommet flere ganger at enkeltgrupper har fått ganske store lønnshopp som går ut over lønnsutviklingen til alle andre. Blant annet førskolelærerne hadde noen kjempegode oppgjør i forrige tiår, sier Knudsen.

– Useriøst

Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder for KS

Per Kristian Sundnes er forhandlingsleder for KS.

Foto: Johan B. Sættem

Men kravet fra Akademikerne er i meste laget for parten på andre siden av forhandlingsbordet, KS.

– Et krav om 50.000 kroner er grådig mye da. Et krav på mer enn 10 prosent er jo over grensen til useriøst, selv i disse tider, sier Per Kristian Sundnes i arbeidsgiverorganisasjon, KS i en tekstmelding til NRK.

Sundnes er likevel ikke uenig i at langtidsutdannede bør få en lønnsvekst.

Og den innrømmelsen gjør Akademikerleder Ole Jacob Knudsen til optimist i oppgjøret.

– Jeg er optimist. KS ser at det er behov for å rekruttere flere rektorer. Det er veldig mange eldre lektorer i dag. For å sørge for en god undervisning og tilbud til elevene i framtiden er vi nødt til å prioritere denne gruppen nå, mener Knudsen.